Περιθώριο συμμόρφωσης στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού, μέχρι τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να αποσύρουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις τιμολογίων και να ενστερνιστούν το template που εστάλη χθες από την ΡΑΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ερευνά τις τελευταίες μέρες τις καταχρηστικές συμπεριφορές Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές σε σχέση με την  επιδότηση που παρέχεται από την πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), είτε μέσω διαφημιστικών καταχωρίσεων σε έντυπα, είτε σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δεν ελέγχονται μόνο μικρές εταιρείες αλλά και μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί. Κάποιοι από τους οποίους μάλιστα, δεν δίστασαν να διαφημίσουν την συμβολή τους στην αύξηση των πόρων για τις  επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ κάποιοι άλλοι που προσέφεραν υψηλές ταρίφες έσπευσαν να ανακοινώσουν μελλοντικές εκπτώσεις τιμολογίων!

Οι εταιρείες, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος καλούνται να υιοθετήσουν ένα πρότυπο τιμολογίου που κατάρτισε η ΡΑΕ ώστε να αποσαφηνίζεται προς τους καταναλωτές σε ποια τιμή χρεώνουν στον πελάτη την ηλεκτρική ενέργεια. Στόχος είναι οι χρεώσεις που προσφέρονται στην αγορά να είναι χωρίς αλγόριθμους, αστερίσκους και ασαφείς προσδιορισμούς που εμποδίζουν την κατανόηση από το κόσμο του κόστους ανά κιλοβατώρα ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν και τις συγκρίσεις τιμών που είναι και η βασική  φιλοσοφία της προ-ανακοίνωσης των τιμολογίων 10 ημέρες πριν την αλλαγή του μήνα.

Ήδη στην ΡΑΕ έχουν αποσταλεί τις τελευταίες μέρες στοιχεία από όλους σχεδόν τους παρόχους, τα οποία εμπλουτίστηκαν με εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε  και η ίδια η Αρχή.

Σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, οι προμηθευτές έχουν αναλάβει ήδη ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής παραπλανητικών εντυπώσεων που είναι το ζητούμενο. Ωστόσο, στο μικροσκόπιο βρίσκονται  τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις προμηθευτών, όπου διαφαίνεται «ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου».

Στους προμηθευτές αυτούς, η Αρχή απηύθυνε χθες και νέα επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και διέταξε αυστηρή προθεσμία για την αναμόρφωση των καταχωρήσεων.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου, η ΡΑΕ σκοπεύει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των προμηθευτών που δεν απέσυραν και δεν αναθεώρησαν την εμπορική τους πολιτική. Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των προμηθευτών που θα παραλείψουν να γνωστοποιήσουν τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις υποχρεώσεις τους.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διαδικασία των κυρώσεων που έχει προαναγγείλει η Αρχή αποτελεί ένα δρόμο αρκετά χρονοβόρο που χθες η ΡΑΕ απέφυγε να επαναλάβει στην ανακοίνωσή της για τους προμηθευτές.  Απαιτεί καλή νομική τεκμηρίωση και συνήθως εμποδίζεται από τους ελεγχόμενους με προσφυγές στα δικαστήρια.

Η ΡΑΕ θα είχε μεγαλύτερη ευχέρεια πρωτοβουλιών και ελευθέρια κινήσεων στο θέμα των τιμολογίων αν είχε η ίδια τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θεσπίζεται και τροποποιείτε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εποπτεύει την αποτελεσματική του λειτουργία, εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους και επιβάλλει κυρώσεις αλλά επί της ουσίας δεν καθορίζει την πολιτική.

Ο κώδικας προμήθειας δεν έχει μεταβληθεί από το χρόνο θέσπισής του που ήταν το 2013! Να σημειωθεί δε ότι ούτε οι πρόσφατες αλλαγές που προέκρινε το ΥΠΕΝ για την διαφάνεια και το έλεγχο των τιμολογίων των προμηθευτών (μηνιαίο πλαφόν 5 ευρώ στο πάγιο) δεν έγιναν με τροποποίηση του κώδικα αλλά με τροπολογία.

Διαβάστε ακόμη:

AMTD Digital: Η μικροσκοπική εταιρεία που ξεπερνά πλέον σε αξία Goldman Sachs, BofA και Morgan Stanley!

Έρχεται το EISPRAXIS: Το νέο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας που ξεσκεπάζει μεγαλοφειλέτες

Οι γόνοι που μπαίνουν στην εστίαση, το Μεγανήσι που «πωλείται» ως Μύκονος, το ενδιαφέρον Μυστακίδη για ακίνητα και οι εξαιρέσεις του νέου Αναπτυξιακού