Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ένα… νέο χρηματοοικονομικό κολοσσό. Η ανοδική τροχιά της μετοχής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης AMTD Digital έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της στα ασσύληπτα επίπεδα των $310 δισ. Η εταιρεία fintech ξεπερνά (!) πλέον σε αξία τις BofA, Morgan Stanley και Goldman Sachs, παρά τα «πενιχρά» ετήσια έσοδά της των $25 εκατ. 

Τουλάχιστον βάσει των οικονομικών δεδομένων αυτών καθεαυτών, η AMTD Digital είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών στον κόσμο, πίσω από την JPMorgan και την Berkshire Hathaway του Warren Buffett. Πως ακριβώς συνέβη αυτό;

Aν και οι κολοσσοί αυτοί έχουν πλήθος επενδυτών, η AMTD Digital έχει μία περίπλοκη οργάνωση η οποία οδηγεί σε ένα μόλις όνομα: Calvin Choi.

Ο Choi, πρώην τραπεζίτης της UBS εμπλέκεται σε νομικές διαμάχες στο Χονγκ Κονγκ λόγω αποτυχίας δήλωσης σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων. Παρά τα προβλήματα στην Ασία, ο Choi βρέθηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 15 Ιουλίου, χτυπώντας το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίας και γιορτάζοντας την ΙΡΟ της εταιρείας του.

Από τότε, οι μετοχές της έχουν καταγράψει αύξηση 14.000%, παρά την πρόσφατη πτώση τις τελευταίες ημέρες.

Κανείς δε γνωρίζει το λόγο για τη ραγδαία αύξηση της μετοχής, αν και πολλοί υποδεικνύουν το subforum του Reddit, WallStreetBets. Κανείς, επίσης, δε γνωρίζει γιατί η μετοχή άλλης θυγατρικής της AMTD Group έχει επίσης καταγράψει σημαντικό ράλι της τάξης του 525% από τις 15 Ιουλίου μέχρι τη συνεδρία της Τρίτης.

Η επαγγελματική πορεία του Choi

Ο γεννηθείς στο Χονγκ Κονγκ και Καναδός πολίτης Calvin Choi ο οποίος σπούδασε λογιστική στο University of Waterloo είναι ο μόνος κάτοχος ενός επενδυτικού οχήματος το οποίο κατέχει το 32,5% της ΑΜΤD Group. Ο πατέρας του κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας μετά από εξαγορά μέσω προσωπικής του επιχείρησης το 2015. Η AMTD Group κατέχει το 50,6% της AMTD Idea, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 88,7% της AMTD Digital. 

Ο Choi ανέλαβε τα ηνία της AMTD Group το 2016 ως πρόεδρος και CEO μετά από πενταετή θητεία στη UBS. Σημειωτέον πως η AMTD Group δημιουργήθηκε το 2003 με τη στήριξη της εταιρείας του γνωστού Li Ka Shing, CK Hutchison Holdings. Στην εταιρεία επένδυσε και η Century City International Holdings η οποία ανήκει στην οικογένεια των μεγιστάνων ακινήτων Lo, με μετοχικό μερίδιο του 5,8%. Η Morgan Stanley επένδυσε στην ΑΜΤD Group το 2019.

O Choi αποτελούσε συχνό «θαμώνα» των πρόσφατων συνεδρίων fintech στη Σιγκαπούρη. Η AMTD Group αποτελούσε μία εκ των μεγαλύτερων χορηγών των events της κεντρικής τράπεζας του κρατιδίου για τρία συναπτά έτη. Ο Choi είχε παρευρεθεί σε πάνελ ειδικών που συμπεριελάμβανε στελέχη πολυεθνικών κολοσσών όπως τον CEO της Standard Chartered, Bill Winters.

Παρ’ όλη τη μετεωρική άνοδό του, οι ρυθμιστές του Χονγκ Κονγκ πρόσφατα του απαγόρευσαν τη δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά λόγω παράβασης των κανονισμών για δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη διάρκεια θητείας του στη UBS. Σημειωτέον πως ο Choi έχει εφεσιβάλει κατά της απόφασης. Η China Minsheng Investment Group, επενδυτής της AMTD Group, η οποία είχε προσλάβει τον Choi ως CEO τον απέλυσε, αγοράζοντας ακόμα και διαφημίσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με καταγγελίες εναντίον του.

Η Hindenburg Research έχει κι αυτή καταφερθεί ενάντια στην AMTD Group. Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα περσινή ανάλυσή της για την κινεζική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Ebang International Holdings, ως underwriter η AMTD Group υποδεικνύει απώλειες σε 87% των αμερικανικών ΙΡΟ της.

Ο Choi, από την πλευρά του, τόνισε πως το περασμένο έτος έχει αποδειχθεί δύσκολο αλλά απάντησε στους επικριτές του: «Υπάρχουν αυτοί που ζηλεύουν την επιτυχία μας, αυτοί που μας χλευάζουν και αυτοί που μας συκοφαντούν. Παρ’ όλα αυτά, εμείς οι επιχειρηματίες πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως η ανάπτυξη έχει την τελευταία κουβέντα».

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Valuable Capital, Thomas Nip «η μετοχή είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη. Το χαμηλό free float των μετοχών της εταιρείας σημαίνει πως οι μεγαλομέτοχοι μπορούν πιο εύκολα να αυξήσουν την αξία της».

Πολλοί  χρήστες του WallStreetBets αλλά και του Twitter τονίζουν πως η αύξηση της μετοχής δεν οφείλεται σε μία νέα «επανάσταση της μαρίδας» όπως αυτή των μετοχών Gamestop και ΑΜC πέρυσι, υποστηρίζοντας πως οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλονται μόνο στη ραγδαία άνοδο της μετοχικής της αξίας.

Σύμφωνα, τέλος, με το στέλεχος της Leverage Shares, Oktay Kavrak, «δεδομένης της ραγδαίας αύξησης της μετοχής, πιστεύω πως σύντομα θα προκληθεί μία τεράστια και απότομη διόρθωσή της. Ελπίζω πως οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για την επιστροφή της μετοχής στην αφάνεια».

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός είναι ο «τσάρος» της οικονομικής αντεπίθεσης του Πούτιν

Οι γόνοι που μπαίνουν στην εστίαση, το Μεγανήσι που «πωλείται» ως Μύκονος, το ενδιαφέρον Μυστακίδη για ακίνητα και οι εξαιρέσεις του νέου Αναπτυξιακού 

Έρχεται το EISPRAXIS: Το νέο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας που ξεσκεπάζει μεγαλοφειλέτες