Ενέργεια & Περιβάλλον

ΡΑΕ: «Energy Storage Day» με νέες άδειες ισχύος 1,66 GW

  • Σταύρος Γριμάνης


Η Αρχή έδωσε το «πράσινο» για 18 έργα αποθήκευσης ενέργειας - Ξεχωρίζει η εντυπωσιακή τοποθέτηση της Total Eren με projects 612,5 MW

Στα νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας ήταν αφιερωμένη η χθεσινή ημέρα για τη ΡΑΕ, καθώς δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις για 18 άδειες, -εγκεκριμένες στις 15 Ιουλίου-, που αφορούν projects συνολικής ισχύος 1.661,25 MW.

Αυτές οι νέες άδειες κατανέμονται ουσιαστικά σε τρεις εταιρείες, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή τοποθέτηση της Total Eren S.A., η οποία εξασφάλισε το «πράσινο» της ΡΑΕ για έξι έργα συνολικής ισχύος 612,5MW.

Η Eren Group του Πάρι Μουράτογλου έχει ποντάρει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας σειρά φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο του γαλλικού κολοσσού Total, η κεφαλαιακά ενισχυμένη Total Eren S.A. έχει καταστρώσει φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα.

Εκτός από τα φωτοβολταικά, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το πρώτο φετινό εξάμηνο, κατατάσσεται στην τετράδα των μεγάλων πρωταγωνιστών στα έργα αιολικής ενέργειας, -όπου την κούρσα οδηγεί σταθερά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με δεύτερη την Ελλάκτωρ-, με χαρτοφυλάκιο 283MW.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται υπό αδειοδότηση και ανάπτυξη φωτοβολταικά και αιολικά projects που σε ορίζοντα τριετίας θα έχουν σχεδόν διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ.

Η είσοδος στα έργα αποθήκευσης

Για την Total Eren η Ελλάδα ανήκει στις χώρες-πυλώνες της δραστηριότητάς της. Έτσι, ήταν αναμενόμενο ότι ο όμιλος θα δώσει δυναμικό «παρών» και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας που αποτελούν το «καυτό» νέο πεδίο της ενεργειακής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Total Eren υπέβαλε στη ΡΑΕ τις σχετικές αιτήσεις τον περασμένο Μάιο και τώρα εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής μέσω των απολύτως ελεγχομένων εταιρειών «Αίολος Κρήτης» και «Plain Solar», για τα ακόλουθα έργα:

-Η «Αίολος Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Ενέργειας» άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 250MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενων από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 60MW, στην «Ευρώπολη» Δημοτικής Ενότητας Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Αίολος Κρήτης» άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 250MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης στη θέση «Ασβεστόπετρα» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

– Η «Αίολος Κρήτης» άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 75MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενων από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 50MW, στη θέση «Πακόγια» της Δημοτικής Ενότητας Ζάρακα του Δήμου Μονεμβασιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

– Η «Plain Solar» άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 18,75MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενης από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 19MW μη διασυνδεδεμένα με το Δίκτυο στη θέση «Μυγδαλίτσα» της Δημοτικής Ενότητας Μολάων του Δήμου Μονεμβασιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

– Η «Plain Solar» άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 18,75MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενης από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 19MW μη διασυνδεδεμένα με το Δίκτυο στη θέση «Τσούκα» της Δημοτικής Ενότητας Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

– Η «Plain Solar» άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 18,75MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης ενεργειακά επικουρούμενης από Φωτοβολταϊκά Στοιχεία ισχύος 19MW μη διασυνδεδεμένα με το Δίκτυο στη θέση «Κλίμα» της Δημοτικής Ενότητας Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.