Ενέργεια & Περιβάλλον

ΡΑΕ: «Πράσινο» σε νέες άδειες αποθήκευσης ισχύος 374 MW

  • Σταύρος Γριμάνης


Τα νέα έργα της Elpedison, της Volterra και η «έκπληξη» από τον όμιλο Agrogroup των οικογενειών Μποζατζίδη και Μητσιολίδη

Νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 374 MW ενέκρινε η ΡΑΕ τις τελευταίες ημέρες.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται νέο έργο αποθήκευσης της Elpedison, εγκατεστημένης ισχύος 30 MW, το οποίο θα αναπτυχθεί στη θέση «Στρυγανιά» της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας, του Δήμου Λεβαδέων Βοιωτίας, καθώς και νέο έργο της Volterra εγκατεστημένης ισχύος 49,95 MW στη θέση «Ελαιών» της Δημοτικής Ενότητας Θηβαίων.

Η «έκπληξη» ωστόσο προέρχεται από μια σειρά φυσικών προσώπων που εξασφάλισαν μόνο στη συγκεκριμένη «φουρνιά» 6 άδειες συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 294 MW. Τα 6 αυτά έργα των 49 MW έκαστο θα αναπτυχθούν σε αγροτεμάχια της περιοχής Προχώματος της Δημοτικής Ενότητας Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνος στη Θεσσαλονίκη.

Τα φυσικά αυτά πρόσωπα, ωστόσο, ανήκουν στις οικογένειες Μποζατζίδη και Μητσιολίδη, γεγονός που εξηγεί και τη δυνατότητα τόσο μεγάλων επενδύσεων. Και τούτο καθώς οι δύο αυτές οικογένειες ελέγχουν τον όμιλο Agrogroup, που με βασικό βραχίονα την Agrotech S.A. (Μποζατζίδης-Μητσιολίδης Α.Ε.), δραστηριοποιείται στον χώρο των  γεωργικών μηχανημάτων και των ανταλλακτικών τους από το 1984, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά.

Οι εγκαταστάσεις του ομίλου βρίσκονται στην περιοχή της Σίνδου στην Θεσσαλονίκη όπου στεγάζονται σε κτίριο 5000 τ.μ., με σύγχρονο, τριώροφο σύστημα αποθήκευσης, καθώς και στην Ορεστιάδα Έβρου. Ο όμιλος έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση στην Ελλάδα και Κύπρο των μηχανημάτων και ανταλλακτικών γνωστών κατασκευαστών.

Είναι χαρακτηριστικό της δυναμικής της ότι κατά τη χρήση 2020 ο κύκλος εργασιών της Agrotech S.A. ανήλθε σε 191,44 εκατ. ευρώ (έναντι 62,92 εκατ. το 2019) καταγράφοντας καθαρά κέρδη ύψους 22,59 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος η Όλγα Μητσιολίδου και Διευθύνων Σύμβουλος ο Ηρακλής Μποζατζίδης.

Οι δύο οικογένειες δραστηριοποιούνται παράλληλα ήδη από το 2010, μέσω της Green Line Energy Α.Ε. και στο χώρο των ΑΠΕ και συγκεκριμένα, στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και εργοστασίων παραγωγής βιοαερίου.

Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει άδειες παραγωγής με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης για έργα συνολικής ισχύος άνω των 400 MW.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Green Line Energy Α.Ε. κατά το 2020 πέτυχε πωλήσεις συνολικής αξίας 61.271.707,86 ευρώ από μόλις 1.353.549,30 ευρώ το 2019 καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 4426,74%.

Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας το 2020 ανήλθαν στο ποσό των 19.331.424,97 ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14.687.026,17 ευρώ, έναντι μόλις 193.244,68 ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 7500,22%.

Σημειώνεται ότι στην Green Line Energy Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος είναι η Μαρία Μητσιολίδου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο Ηρακλής Μποζατζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσιολίδης.

Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, από τα στοιχεία των πρώτων μηνών της νέας χρήσης (2021), προκύπτει η σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας που οφείλεται στην σημαντική βελτίωση της οργανωτικής της δομής και την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά. Διατυπώνεται, ωστόσο, ο προβληματισμός της διοίκησης «για την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και επηρεάζει ιδιαίτερα την ρευστότητα της επιχείρησης λόγω της αδυναμίας πολλών πελατών να πληρώσουν στους συμφωνημένους χρόνους πληρωμής». Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, κρίνεται ως μη διορθωτικό γεγονός που ωστόσο, δεν επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης και την δυνατότητα της να συνεχίσει απρόσκοπτα την δραστηριότητά της.