Ενέργεια & Περιβάλλον

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

  • newsroom


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών λόγω μειωμένης προσφοράς

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εντείνει το άνευ προηγουμένου ράλι, καθώς η μείωση της προσφοράς εκτόξευσε τις τιμές στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών προκαλώντας ανησυχίες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, όπως αναφέρει το Bloomberg, αυξήθηκαν κατά 1,9%, φτάνοντας το υψηλότερο σημείο από το 2008. Αυτό λαμβάνει χώρα μετά την εξάντληση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα του κρύου και του μεγάλου χειμώνα, σε όλη την ήπειρο, ενώ η βαριά συντήρηση στη Νορβηγία περιορίζει τις ροές και οι εισαγωγές LNG μειώνονται στην Ευρώπη.

«Οι έμποροι της ΕΕ δεν πωλούν καθόλου», δήλωσε η Sarah Behbehani, διευθύνουσα σύμβουλος της BEnergy Solutions DMCC στο Ντουμπάι. Η ολλανδική αγορά φυσικού αερίου «τιμολογεί τώρα το άγχος και τον φόβο», είπε.

Τα κέρδη τροφοδοτούν ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ωθεί ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η αγορά έχει εισέλθει σε ένα νέο φαύλο κύκλο. Το φυσικό αέριο είναι τόσο σπάνιο στην Ευρώπη που ορισμένοι φορείς κοινής ωφέλειας έχουν στραφεί στην καύση περισσότερου άνθρακα, κάτι που αποτελεί οπισθοδρόμηση στη μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λίγους μήνες πριν την Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στη Σκωτία.

Τα ολλανδικά συμβόλαια για τον επόμενο μήνα σημείωσαν άνοδο στα 29,90 ευρώ ανά MWh στο Transfer Transfer Facility (TTF) στις αρχές της εβδομάδας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ των 29,675 ευρώ το 2018. Τέτοιες υψηλές τιμές είναι ασυνήθιστες το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση για θέρμανση είναι χαμηλότερη, αυξάνοντας το φάσμα των περαιτέρω κερδών πριν από το χειμώνα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 20% κάτω από το κανονικό, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Τα αποθέματα είναι πιθανό να κορυφωθούν λίγο πάνω από τα 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα τέλη Οκτωβρίου, -το κατώτατο σημείο της πενταετίας-, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα συμβαδίσουν με αυτές της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την Citigroup.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό ενισχύθηκαν επίσης από την Ρωσία, η οποία έχει διοχετεύσει λιγότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λίγο πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα σημαίνει ότι τα φορτία ΥΦΑ μεταφέρονται στην Ασία. Η ξηρασία στη Βραζιλία, η οποία συνήθως εξασφαλίζει μεγάλο μέρος της ισχύος της από υδροηλεκτρικά φράγματα, έχει ενισχύσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το ΥΦΑ, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι τυφώνες να διαταράξουν την ομαλή ροή υγρού καυσίμου από τις ΗΠΑ.

Οι τιμές δεν κινήθηκαν πολύ μετά την κράτηση από την Gazprom όλης της προσφερόμενης ημερήσιας χωρητικότητας των 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου σε Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω της Ουκρανίας τον Ιούλιο. Μια άλλη κρίσιμη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Στην τελευταία δημοπρασία τον Μάιο, η Gazprom δεν κράτησε πρόσθετη χωρητικότητα αγωγών, παρά την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές των αδειών ρύπων, που είναι ήδη κοντά σε ρεκόρ, σε περαιτέρω αύξηση κατά 20% έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Macquarie Group Ltd. Αυτό είναι αισιόδοξο για το αέριο καθώς αυξάνει την ελκυστικότητα του καυσίμου σε σχέση με τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου υποστηρίζουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με το φυσικό αέριο να αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, ειδικά όταν οι ΑΠΕ και η πυρηνική παραγωγή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ισπανία, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν στο τέταρτο υψηλότερο επίπεδο τους την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής ορισμένων ενεργειακών φόρων ώστε να απαλύνει το πλήγμα για τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι έμποροι αναμένουν να δουν πώς οι προμηθευτές θα ανταποκριθούν στη νέα κατάσταση της αγοράς.

«Είμαστε σκεπτικοί με το TTF. Βλέπουμε μια ανάκαμψη σε κάθε στοιχείο της προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ, σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου έτους», δήλωσε ο James Huckstepp, διευθυντής ΕΜΕΑ στην S&P Global Platts.