Με σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα έκανε «ποδαρικό» ο Ιούλιος.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 72,26 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση κατά 27,13% σε σχέση με χθες Σάββατο (ήταν στα 99,16 ευρώ/MWh), και καταγράφοντας μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο μηδενική τιμή και στο ανώτατο 168,35 ευρώ/MWh.

Η μείωση της τιμής οφείλεται μεταξύ άλλων και στη «ρεβάνς» που πήραν οι ΑΠΕ, κατακτώντας την πρώτη θέση στο ενεργειακό μίγμα για σήμερα μετά από αρκετές ημέρες πρωτοκαθεδρίας του φυσικού αερίου.

Για σήμερα λοιπόν στο ενεργειακό μίγμα πρώτες είναι οι ΑΠΕ με 37,87% (38,91% μαζί με της Κρήτης), ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με 27,85% και έπονται το φυσικό αέριο με 21,47%, τα υδροηλεκτρικά με 8,40% ενώ έχει εξαφανιστεί ο λιγνίτης.

Σε αντίστοιχα πτωτική τάση κινούνται οι τιμές και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με μειώσεις έως και κατά 60%, λόγω καιρικών συνθηκών καθώς δεν έχουν επικρατήσει ακόμη οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά λόγω και της μειωμένης ζήτησης του Σαββατοκύριακου.

Πού κινείται το φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, διατηρείται σε επίπεδα κάτω των 40 ευρώ. Την Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF τα φορτία παράδοσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 37,65 ευρώ/MWh, ενώ για τον Σεπτέμβριο στα 38,93 ευρώ/MWh και για τον Οκτώβριο στα 42,95 ευρώ/MWh.

Πάντως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ολοκλήρωσαν τον Ιούνιο με περισσότερο από 30% υψηλότερα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από το περασμένο καλοκαίρι, κοντά στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αναταράξεις της αγοράς που συνδέονται με απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας, κύματα καύσωνα σε τμήματα της περιοχής και την σύντομη εξέγερση στη Ρωσία.

Η Ευρώπη, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθεί να αναζητεί την ενεργειακή της βάση αφού η Ρωσία περιόρισε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω αγωγών πέρυσι και η αστάθεια υπενθυμίζει την ευαισθησία της αγοράς σε πιθανές διαταραχές – ακόμη και εν μέσω χαμηλής ζήτησης και υψηλών επιπέδων αποθεμάτων.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της περιοχής είναι πλέον πλήρεις κατά 77%, πολύ πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδά τους για αυτή την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Ωστόσο, «οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις ειδήσεις σχετικά με τη διατήρηση του νορβηγικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μάουρο Τσάβες, διευθυντής ερευνών στη Wood Mackenzie.

Η Centrica Plc, ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε την Παρασκευή αυξημένη χωρητικότητα στον μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, παρέχοντας ένα ακόμη μαξιλάρι ασφαλείας για τον επόμενο χειμώνα. Η εγκατάσταση Rough θα μπορεί να αποθηκεύσει έως και 54 δισ κυβικά πόδια καυσίμου σε σύγκριση με 30 δις. στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη έχουν πέσει σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ανταγωνισμός με την Ασία για το LNG θα μπορούσε να ενταθεί τους επόμενους μήνες εάν η άνοδος της θερμοκρασίας αυξήσει τη ζήτηση.

Από τις αρχές Ιουνίου, αριθμός ρεκόρ συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει διαπραγματευτεί στο Title Transfer Facility, το βασικό εικονικό σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου της Ευρώπης στο Άμστερνταμ.

«Πολλά hedge funds εκτινάχθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά εν μέσω της αστάθειας πέρυσι και η αγορά θα πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψη αυτές τις χρηματοοικονομικές ροές στο μέλλον. Η αστάθεια φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί δεδομένων των νέων συνθηκών και του γεγονότος ότι η Ευρώπη εξαρτάται πολύ από τα φορτία LNG για να καλύψει τις ανάγκες της» δήλωσε ο James Waddell, στέλεχος της Energy Aspects Ltd.