«Boυτιά» 38,7% κάνουν σήμερα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου που έκλεισε χθες στα 133,17 ευρώ η μεγαβατώρα.

Έτσι η χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε στα 213,6 ευρώ/MW με το ενεργειακό μείγμα να διαμορφώνεται κατά 33,44% από το φυσικό αέριο, κατά 21,2% από τις ΑΠΕ, κατά 16,1% από το λιγνίτη που ανεβάζει ταχύτητες και 12,7% από τα υδροηλεκτρικά.

Ο Δεκέμβριος για τον οποίο απομένει μία ακόμη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί δείχνει τα «δόντια» του στην ενεργειακή κρίση, αφού προχθές το ασανσέρ τιμών εκτίναξε το δείκτη του αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF στα υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας τα 180,27 ευρώ/MW.

Η ειρωνεία είναι ότι πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 24 Δεκεμβρίου του 2020, η αντίστοιχη τιμή ήταν 17,65ευρώ/MW, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε 12 μήνες αυξήθηκε πάνω από 7 φορές.

Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου οδηγεί σε αντίστοιχη αποκλιμάκωση τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις τιμές του EnergyLive μαζί με την χώρα μας σοβαρή πτώση στην χονδρεμπορική εμφανίζουν η Βουλγαρία (-48,6%), η Ρουμανία (-47,5%), η Πολωνία (-42,5%), η Σλοβακία (-37,3%).

Με εξαίρεση μάλιστα την Ελβετία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία όλες οι υπόλοιπες χώρες κινούνται σε τιμές πάνω από 300 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία είναι οι μόνες που οι τιμές υποχωρούν ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ.

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί μαζί με την πανδημία την μεγαλύτερη αγωνία της κυβέρνησης που καλείται να ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα απανωτά σοκ που προκαλούν οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος. Οι τιμές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις και τους επόμενους μήνες και αυτό προϋποθέσει από την πλευρά της πολιτείας προετοιμασία και ένα αποτελεσματικότερο μηχανισμό για να απαλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν ασφυξία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε την βούληση της κυβέρνησης για μία μόνιμη παρέμβαση για την ενέργεια, εκτιμώντας ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές θα κρατήσουν χρόνια.
Όπως δήλωσε στόχος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που παρατηρείται απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ώστε να υπάρχουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Από την πλευρά του, παρέμβαση για το ευρωπαϊκό ασανσέρ τιμών έκανε χθες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε ότι είναι άδικο να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» στον τομέα της προμήθειας.

Όπως είπε, «η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει». Αναφερόμενος μάλιστα στην Γερμανία δήλωσε πως μέσα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει συνάψει διαθέτει φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορεί ακόμη και να μεταπωλήσει ποσότητες σε γειτονικές χώρες με κέρδος.

H «Gazprom» υπολογίζει ότι με την ολοκλήρωση του 2021 θα έχει εξάγει 183 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι βάσει των αποτελεσμάτων του 2021, θα κάνει τις μεγαλύτερες στην ιστορία της αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: 4 τρόποι να γλιτώσουν όσοι προλάβουν φόρους και χρεώσεις

«Πόλεμος» 24,25 δισ. ευρώ για CVC Capital Partners, JP Morgan και Goldman Sachs στο ισπανικό πρωτάθλημα (pics)

Αγοράζεις σπίτι στο Hilton, αποκτάς και παραλία στη Βούλα