Σταθεροποίηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα 164,60 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 88,26 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 218 ευρώ/MWh. Σε σχέση με χθες υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 19,77%, ωστόσο τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχε σημειωθεί αποκλιμάκωση των τιμών κατά 20% περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου η τιμή είχε πέσει στα 95,76 ευρώ/MWh, αλλά ακολούθησε εκτίναξη δύο ημέρες μετά, στις 31 Ιανουαρίου, στα 201,48 ευρώ/MWh.

Κρίσιμο ρόλο για τη σταθεροποίηση της τιμής παίζει η κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, για σήμερα Δευτέρα οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία συμμετέχοντας με 38,94% (41,14% μαζί με της Κρήτης), ακολουθεί το φυσικό αέριο με 17,13%, ο λιγνίτης συμμετέχει με 16,43%, οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει στο 14,21% και τα υδροηλεκτρικά έχουν 8,93%.

Σε χαμηλά επίπεδα τιμών εξακολουθεί να κινείται και το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, στο σημείο αναφοράς του TTF την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, η τιμή του φυσικού αερίου για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαρτίου έκλεισε στα 58,6 ευρώ/MWh (με αύξηση 1,3%), ενώ του Απριλίου στα 59,6 ευρώ/ MWh και του Μαΐου στα 60 ευρώ/MWh.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ευρώπη και οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση για θέρμανση και αντίστοιχα τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Τι και ποιον (Έλληνα;) κάρφωσε ο Παντσέρι, η μάχη Μεγάλου-Ηλιόπουλου, οι Βούλγαροι και Ισραηλινοί για τον Βόλο

Έρχεται η ώρα για τους φετινούς ελέγχους στα ακίνητα τύπου Airbnb

Στις ράγες τo νέο project της Noval στο Μετς – Επένδυση άνω των €8 εκατ. (pics)