Ύστερα από αρκετό διάστημα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφει αισθητή μείωση, φτάνοντας σήμερα στα επίπεδα των 81 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται για σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου, σε 81,05 ευρώ/MWh, σημειώνοντας μείωση κατά 9,66% σε σχέση με χθες (89,72 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 7,71 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 160,88 ευρώ/MWh. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες Δευτέρα είχε υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση με την τιμή να υποχωρεί κατά 20,21% σε σχέση με την Κυριακή που ήταν στα 112,45 ευρώ/MWh.

Το στοιχείο που αποδεικνύεται καθοριστικό, για μια ακόμη φορά, είναι η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα τις τελευταίες μέρες. Ειδικά για σήμερα οι ΑΠΕ είναι απόλυτα κυρίαρχες με ποσοστό 54,54% (που φτάνει τα 56,39% μαζί με της Κρήτης), ενώ οι εισαγωγές ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση με μόλις 16,66%, και έπονται με επίσης χαμηλά ποσοστά, το φυσικό αέριο με 11,39%, ο λιγνίτης με 10,57% και τα υδροηλεκτρικά με 2,28%.

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά παρατηρείται μια ελαφρά αυξητική τάση, η οποία οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας και στην αύξηση της ζήτησης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Έτσι χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, το συμβόλαιο Απριλίου έκλεισε στα 41,5 ευρώ/MWh (με αύξηση περίπου κατά 1% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή), ενώ το συμβόλαιο Μαΐου έκλεισε στα 41.62 ευρώ/MWh και του Ιουνίου στα 41,87 ευρώ/MWh.

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί αφενός από τις καιρικές συνθήκες, αφετέρου από την συνέχιση ή μη της ομαλής ροής των φορτίων LNG, -που καλύπτουν τις ρωσικές απώλειες-, προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα 21 μεγάλα ελληνικά κρασιά που συμμετέχουν στο “Μουντιάλ” του κρασιού

Ερευνα: Γιατί οι άνδρες δεν μιλούν για τα διαζύγιά τους;

Κωνσταντίνος Σεπετάς: Οι νέες επενδύσεις και τα «όπλα» της Βίκος στη μάχη με τις πολυεθνικές (pics)