Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα όπου η τιμή του ρεύματος κρατήθηκε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας, σήμερα έσπασε ξανά αυτό το όριο.

Έτσι για την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 100,88 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 61 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 174,64, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,13% σε σχέση με χθες που ήταν στα 91,6 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου η τιμή βρισκόταν στα 68,75 ευρώ/MWh, για να εκτιναχθεί κατά 33,23% την επομένη.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα για σήμερα, τα πρωτεία κατέχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 40,3%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 31,74% και έπονται οι εισαγωγές με 17,65%, τα υδροηλεκτρικά με 6,38% και ο λιγνίτης με 2,88%.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή είχε ξεπεράσει τα 100 ευρώ φτάνοντας τα 118 ευρώ/MWh στις 17 Ιανουαρίου.

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως η ελληνική αγορά ρεύματος από την αρχή της νέας χρονιάς βρίσκεται στην 9η ακριβότερη θέση ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τις σχετικές μέσες τιμές.

Νέα βουτιά για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα πάντως, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, δηλαδή τον ψυχρό καιρό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς και τις παράλληλες κρίσεις σε Μ. Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα και Ουκρανία, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει να διολισθαίνει.

Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 27,7 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση κατά 2,6%, ενώ του Μαρτίου στα 27,8 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 28 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Έκρηξη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις

Το κρυφτούλι των Σπετσών, η γρίπη και ένα (μυστήριο) σενάριο για τα ομόφυλα, το νέο στόρι της ΔΕΗ, το πάρτι με τα mezzanine και ο πόλεμος στα telecoms

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ