Kίνδυνο στρέβλωσης της αγοράς και πρόκλησης σύγχυσης στους καταναλωτές κινδυνεύει να προκαλέσει ο προτεινόμενος τρόπος τιμολόγησης των λογαριασμών ρεύματος στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό  τονίζει μεταξύ άλλων στο κείμενο της διαβούλευσης που απέστειλε στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στην εξέλιξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά κατά τους θερινούς μήνες δεν δημιουργεί την αναγκαία ορατότητα για την ασφαλή πρόβλεψη τιμών.

Επομένως, επισημαίνει η ΔΕΗ, αν οι προμηθευτές κληθούν να ορίσουν και να ανακοινώσουν από τις 31 Ιουλίου «χρέωση βάσης» (σταθερή χρέωση προμήθειας) των κυμαινόμενων τιμολογίων με ρήτρα αναπροσαρμογής που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου του 2023, υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να εκτοξευτούν εκ νέου σε απρόβλεπτα υψηλά επίπεδα τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Οι μήνες αυτοί αναφέρεται η ζήτηση και η κατανάλωση είναι αυξημένες σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες.

Η επιχείρηση επισημαίνει μάλιστα ότι λόγω αυτής της αβεβαιότητας είναι αδύνατος και ο ποσοτικός προσδιορισμός των παραμέτρων της ρήτρας αναπροσαρμογής, ειδικά των άνω και κάτω ορίων ενεργοποίησής της, η διαμόρφωση των οποίων είναι συνάρτηση της ιστορικής διακύμανσης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.

Κατά την ΔΕΗ δυσκολία υπάρχει και από την υποχρέωση ανακοίνωσης την 31η Ιουλίου του 2023 τιμολογίων προμήθειας και επομένως και χρεώσεων που θα ισχύσουν τον προσεχή Οκτώβριο. Την στιγμή που όπως δηλώνει μέσα στους θερινούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο) και ως την 20η μέρα κάθε μήνα, θα πρέπει να γίνει η αντίστοιχη πρόβλεψη τιμών όπως ισχύει με τους κανόνες τιμολόγησης που εφαρμόζονται λόγω ενεργειακής κρίσης από το περασμένο καλοκαίρι.

Σε αυτή την περίπτωση οι προμηθευτές πρέπει να προχωρήσουν σε δύο επιπλέον ανακοινώσεις διαφορετικών τιμολογίων. «Καθίσταται εμφανής ο κίνδυνος πρόκλησης σημαντικής και αναπόφευκτης σύγχυσης στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο πιθανότατα δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις διαδοχικές αυτές αλλαγές» δηλώνει η ΔΕΗ.

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται και ως προς την υποχρέωση των προμηθευτών, της αποστολής στους πελάτες των όρων της σύμβασης που θα είναι σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η Επιχείρηση κάνει λόγο για επαχθής πρόβλεψη που επιβαρύνει υπέρμετρα τους παρόχους και δημιουργεί μεγάλο διοικητικό και οικονομικό φόρτο. Ειδικά για την ΔΕΗ που είναι ο δεσπόζων παίκτης της αγοράς, η υποχρέωση αυτή γεννά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από την εκτύπωση και αποστολή των συμβάσεων σε 5 εκατομμύρια πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό  η εταιρεία προτείνει να επιτραπεί η αναλυτική αναγραφή των τροποποιημένων όρων με παράθεση στην ατομική ενημέρωση συνδέσμου (link) στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας όπου ο πελάτης θα έχει την δυνατότητα να πάρει όλες τις πληροφορίες για την σύμβαση.

Oι προτάσεις των άλλων παρόχων

Τη διατήρηση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης που εφαρμόζει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προτείνει από την πλευρά του η ΗΡΩΝ με την  προϋπόθεση ότι ο πελάτης το έχει επιλέξει. Με βάση την εταιρεία, η διατήρηση των υφιστάμενων τιμολογίων θα δώσει και τη δυνατότητα στη ΡΑΑΕΥ να ανακοινώνει με διακριτό πίνακα, στην αρχή του μήνα, την τελική χρέωση του. Επομένως, συγκρίνοντας αυτή τη χρέωση με τις τιμές των άλλων τιμολογίων «παλαιού» τύπου των προμηθευτών, είναι πιθανό ένας καταναλωτής να διαπιστώσει πως τελικά οι ρήτρες επιφέρουν μικρότερες επιβαρύνσεις. Κάτι που θα σήμαινε ότι θα επέστρεφε οικειοθελώς στο κλασικό κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Οι προμηθευτές σημειώνουν ότι η τυποποίηση των τιμολογίων, στους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους τιμολόγησης που εισάγει η ΡΑΑΕΥ, δεν θα πρέπει να εμποδίζει τον εμπλουτισμό και με άλλα τιμολόγια όπως υπογραμμίζει στην διαβούλευση και η Elpedison. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προτείνει να προστεθούν δύο ακόμη κατηγορίες στις τέσσερις που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή. Αυτές είναι οι «Άλλα Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης» και «Άλλα Προϊόντα Μεικτής (Κυμαινόμενης και Σταθερής) Τιμολόγησης».

Από την πλευρά της η Αέριο Αττικής ζητά να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, αναφορικά με τις παραμέτρους του μαθηματικού τύπου υπολογισμού της χρέωσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ενώ η NRG προτείνει την υιοθέτηση ενός «τιμολογίου μετάβασης» από τα εμπορικά διαθέσιμα εκάστου προμηθευτή, στο οποίο θα μεταπέσουν όλες οι κατηγορίες πελατών που υπάγονταν στις έκτακτες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα.
Διαβάστε ακόμη

Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν έχετε πληρώσει την πρώτη δόση

Το… «μα δεν τελειώσαμε ακόμα» των εκλογών, ο Γαβριήλ, το σίριαλ με τα ψάρια, ο δεύτερος γύρος Ηλιόπουλου και το ράλι των τραπεζών

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Προτεραιότητά μας η μείωση της φορολογίας και το κοινωνικό κράτος»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ