Αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στα αιολικά, αλλά και να επεκταθεί με ουσιαστικά βήματα στα φωτοβολταϊκά εμφανίζεται η Χ. Ρόκας. Το τελευταίο διάστημα ο ισχυρός ενεργειακός όμιλος που ελέγχεται από την ισπανική Iberdrola έχει πυκνώσει τις κινήσεις του, εξασφαλίζοντας αρκετές άδειες παραγωγού από τη ΡΑΕ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόνο χθες πήρε το «πράσινο» για έξι νέα έργα συνολικής ισχύος 409 MW.
Τα τέσσερα εξ αυτών αφορούν την core δραστηριότητα της αιολικής ενέργειας και ειδικότερα για πάρκα στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας (ισχύος 58,8 MW), δύο στη Στ. Ελλάδα (ισχύος 46,2 MW και 37,2 MW) και ένα ακόμη στο Κιλκίς (ισχύος 41,8 MW).

Σε αυτή τη φάση, όμως, η Ρόκας εξασφάλισε και δύο άδειες οι οποίες δείχνουν ότι ποντάρει πλέον δυναμικά και στην ηλιακή ενέργεια. Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, στην περιοχή Μεδεώνος Ακτίου-Βόνιτσας με ισχύ 135 MW και στην περιοχή Αμφιλοχίας με ισχύ 90 MW.

Η Ρόκας, με επικεφαλής τον Θανάση Τσαντίλα, ανήκει στους «πιονιέρους» των ΑΠΕ στην Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (για το 2020) κατατάσσεται 5η από πλευράς δυναμικότητας σε αιολικά, πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Ελλάκτωρ, την Enel Green Power και την Eren Group. Με τη γενικότερη δυναμική που αναπτύσσεται φέτος στην αγορά, αλλά και με τα νέα έργα που έχει αδειοδοτήσει ενδέχεται να υπάρξουν και «ανακατατάξεις» με τη Ρόκας να διεκδικεί υψηλότερη θέση.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα (για το 2019) το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλάμβανε 275,3 MW σε αιολικά και μόλις 6,17 MW σε φωτοβολταϊκά. Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 25,95 εκατ. ευρώ, περιόρισε στο μισό τον καθαρό δανεισμό (στα 13,85 εκατ. από 26,61 εκατ. το 2018), ενώ το Μάιο του 2020 διέθετε ισχυρή ρευστότητα ύψους 41,1 εκατ. ευρώ.

Ποιοι άλλοι «χτυπάνε» άδειες για μεγάλα projects

Εκτός από τη Ρόκας, που αναμένεται να ξεδιπλώσει ένα ακόμη ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο το επόμενο διάστημα, τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από παλιούς και νέους παίκτες συγκεντρώνουν άδειες για μεγάλα projects κυρίως φωτοβολταϊκά. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν η γερμανική BayWa r.e., που, όπως ανέδειξε το newmoney, έχει εξασφαλίσει νέες βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 514,41 MW σε Πολύκαστρο Κιλκίς και Γρεβενά, ενώ χθες προστέθηκαν άλλες δύο ισχύος 250 MW στη Βέροια και 214,73 στον Αλμυρό.

Η Φενσόλ πήρε το «πράσινο» της ΡΑΕ για δύο φωτοβολταϊκά στη Μελίτη Φλώρινας ισχύος 230MW και 63 MW, ενώ η Central Greece Development για επίσης δύο φ/β ισχύος 274,89 MW και 200 MW σε Κιλελέρ και Ελασσόνα.
Ακόμη, η Abo Wind Hellas προχωράει με δύο αιολικά 51,3 MW στην Καρδίτσα και 22,8 MW στον Ορχομενό.