Όσο ωριμάζει η τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων νέες ιδέες και τεχνολογίες βγαίνουν στην επιφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE επέλεξε τη SolarDuck ως αποκλειστικό πάροχο για υπεράκτια πλωτή ηλιακή τεχνολογία με ενσωματωμένη αποθήκευση στην προσφορά του για την τοποθεσία Hollandse Kust West (HKW) VII στην Ολλανδία.

Η RWE πριν από μερικούς μήνες, ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στον ολλανδικό διαγωνισμό για τις τοποθεσίες Hollandse Kust West (HKW) VI και VII. Οι περιοχές βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 53 χιλιόμετρα από τις ολλανδικές ακτές και αναμένεται ότι θα παρέχουν περισσότερα από 760 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η SolarDuck και η RWE υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη της χρήσης πλωτών ηλιακών πάρκων στη θάλασσα.

Η RWE σχεδιάζει να επιταχύνει την εμπορική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών υποστηρίζοντας έναν τεράστιο αριθμό καινοτόμων και νεοσύστατων επιχειρήσεων για την εφαρμογή των ιδεών τους σε εμπορική κλίμακα.

Για αυτό αποφάσισε να επενδύσει στο πιλοτικό υπεράκτιο ηλιακό πάρκο της SolarDuck στη Βόρεια Θάλασσα, που ονομάζεται Merganser, και το οποίο θέτει τα θεμέλια για ένα μεγαλύτερο έργο επίδειξης στη συνέχεια.

«Η RWE αναζητά συνεχώς καινοτόμους τρόπους για την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της υπεράκτιας πλωτής ηλιακής ενέργειας μαζί με την SolarDuck», δήλωσε ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Offshore της RWE Renewables.

«Για χώρες με χαμηλότερες μέσες ταχύτητες ανέμου αλλά υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, αυτό ανοίγει ελκυστικές ευκαιρίες. Θέλουμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και στην ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων», όπως πρόσθεσε.

Εάν η προσφορά της RWE για την τοποθεσία HKW VII επικρατήσει, τότε θα δρομολογηθεί η ενσωμάτωση ενός υπεράκτιου πλωτού ηλιακού σταθμού σε προ-εμπορική κλίμακα, ισχύος 5 MWp, σε συνδυασμό με καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Περαιτέρω με βάση τη συνεργασία για το έργο Merganser, η RWE και η SolarDuck θα διερευνήσουν νέες ευκαιρίες με στόχο την ανάπτυξη εμπορικών υπεράκτιων πλωτών ηλιακών πάρκων, τόσο αυτόνομων όσο και υβριδικών.

Η ενσωμάτωση της υπεράκτιας πλωτής ηλιακής ενέργειας σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο σηματοδοτεί μια πιο αποτελεσματική χρήση του θαλάσσιου χώρου για την παραγωγή ενέργειας (χρησιμοποιώντας το διάστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών) και επιτρέπει συνέργειες όσον αφορά την κατασκευή και τη συντήρηση των μονάδων ΑΠΕ. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο ισορροπημένο προφίλ παραγωγής λόγω της συμπληρωματικής φύσης των αιολικών και ηλιακών έργων, σύμφωνα με τη RWE.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής και στην Ελλάδα…