Με ντόμινο αρνητικών συνεπειών είναι αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή ήπειρος με επίκεντρο το θρίλερ που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, που ουσιαστικά αποτελεί τον τελευταίο διάδρομο φυσικού αερίου προς τη Γηραιά ήπειρο, η οποία καλείται να περάσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο.

Τρεις διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς μέσα σε λίγες ώρες είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα θα το απέδιδε κανένας σε σύμπτωση, αναφέρουν εμφατικά οι διεθνείς αναλυτές ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέκι έκανε λόγο για «σαφή ενέργεια σαμποτάζ». Οι εκρήξεις σημαίνουν ότι οι υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη είναι πλέον στόχος, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η νορβηγική εταιρεία Equinor ASA ενίσχυσε την ασφάλεια σε όλες τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις. Η απόφαση καλύπτει γραφεία, εγκαταστάσεις, χώρους προμήθειας, βάσεις ελικοπτέρων, χερσαίες εγκαταστάσεις και πλοία. Όπως έγινε επίσης γνωστό, μια ξεχωριστή ομάδα έκτακτης ανάγκης που αποτελείται από τοπικά στελέχη και διαχειριστές έχει συσταθεί για το εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου Kollsnes.

Οι εξελίξεις, όπως είναι φυσικό επόμενο, αντανακλώνται στις τιμές του φυσικού αερίου που πήραν νέα ώθηση. Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 13,1% στα 209,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το  αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 23%.

Γεγονός αποτελεί ότι η αιφνιδιαστική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων στο δίκτυο του αγωγού Nord Stream 1 τους τελευταίες μήνες εκτόξευε κάθε φορά τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, ενώ τώρα, με την τελευταία αυτή εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι το ελάχιστο, αλλά δεδομένο μέχρι χθες φυσικό αέριο που έρρεε στο σύστημα και που αντιστοιχούσε στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού, αποτελεί, πλέον, σχεδόν παρελθόν, καθώς οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι χθες δεδομένα.


Αν και οι φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής σήμαναν αμέσως συναγερμό, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σαμποτάζ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όχι μόνο γιατί ο Nord Stream 1 υπήρξε επί χρόνια ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε ενεργειακά την Ευρασία, αλλά και γιατί ο Nord Stream 2 είχε λάβει χαρακτηριστικά ενεργειακής αποθήκης, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αξίας 358 εκατομμυρίων ευρώ, με τις απώλειες να καθίστανται πολλαπλές για τον ευρωπαϊκό βορρά από τη δολιοφθορά.

ΕΕ: «Δολιοφθορά» οι διαρροές στους αγωγούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες ότι είναι νωρίς ακόμα για εικασίες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας το αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το μεθάνιο που είναι το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου, στο περιβάλλον. Πρόσθεσε δε, ότι οι διαρροές δεν απειλούν ακόμα την ασφάλεια των προμηθειών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, από την πλευρά τhw ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Ένα στοιχείο που ίσως σημαίνει αρκετά είναι το γεγονός ότι οι ζημιές και στους δύο αγωγούς σημειώθηκαν έξω από τα 12 μίλια χωρικών υδάτων της Δανίας, «μια προσαρμογή που θα ήταν αναμενόμενη από έναν κρατικό παράγοντα ο οποίος θα λάμβανε υπόψη του την παρουσία της χώρας στο ΝΑΤΟ», όπως σημειώνει ο Guardian.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για το πώς μπορεί να έγινε η δολιοφθορά κάνει λόγο για υποβρύχια μολονότι το γεγονός ότι στο σημείο που σημειώθηκαν οι διαρροές είναι σε βάθος 100 μέτρων σημαίνει ότι η παρουσία μιας τέτοιας παρουσίας θα είχε γίνει αντιληπτή ενώ παράλληλα στις επίσημες ανακοινώσεις των χωρών που ερευνούν το περιστατικό δεν γίνεται καμία τέτοια αναφορά.

Στην Βαλτική εξάλλου, αναφέρει ο Guardian, δεν θα υπήρχε λογική να αναπτυχθούν υποβρύχια τύπου Losharik τα οποία χρησιμοποιούν Ρώσοι για να κόβουν τηλεπικοινωνιακά καλώδια σε μεγάλο βάθος στον Ατλαντικό.

Βρετανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι η διαρροή θα μπορούσε να είχε προκληθεί από νάρκες που αφέθηκαν σε προγενέστερο χρόνο από μεταμφιεσμένο εμπορικό σκάφος ώστε να ενεργοποιηθούν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα, μια επιχείρηση που θα απαιτούσε αρκετή επιμέλει στην προετοιμασία της αλλά οχι πρόσβαση σε ειδικές στρατιωτικές υποδομές.

Πεσκόφ: Δεν μπορεί αν αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο

Στην τελευταία εκδοχή, αυτή της δολιοφθοράς, φαίνεται να συναινεί δημόσια και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

Μπλίνκεν: Προϊόν σαμποτάζ οι διαρροές

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που δήλωσε ότι οι διαρροές διερευνώνται και ότι οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος σαμποτάζ.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δουλεύουν νυχθημερόν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή αντοχή της».

Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου – Νέα «μαχαιριά» στις τσέπες των καταναλωτών

Την Τρίτη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 20%, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά στο μέλλον. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

«Πρωτοφανής ζημιά»

Ούτε ο Nord Stream 1 ούτε ο Nord Stream 2 μεταφέρουν επί του παρόντος ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αν και ένα ορισμένο επίπεδο προμηθειών παραμένει εντός της υποδομής.

Η αιτία πίσω από τις διαρροές δεν ήταν αμέσως σαφής, αλλά οι ζημιές φάνηκαν να είναι σημαντικές.

Με μήκος 1.200 χλμ, ο Nord Stream 1 έχει την ικανότητα να μεταφέρει έως και 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα (ή 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως). Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για χειραγώγηση των προμηθειών.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάστηκε παράλληλα με τον αρχικό αγωγό, υποτίθεται ότι θα διπλασίαζε τη συνολική χωρητικότητά του σε  110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά το έργο, το οποίο προκάλεσε σκληρή κριτική από την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία, δεν έλαβε ποτέ άδεια να λειτουργήσει.

«Η σημερινή δολιοφθορά του Nord Stream είναι μια έντονη υπενθύμιση της έκθεσης της ενεργειακής μας υποδομής σε κινδύνους», δήλωσε η Σιμόν Ταγκλιαπέτρα, συνεργάτης στον τομέα της ενέργειας στο think tank Bruegel.

«[Οι διαρροές] μπορεί να είναι ο τρόπος της Ρωσίας να επιδιώκει την ανωτέρα βία και να αποφεύγει την καταβολή αποζημιώσεων πολλών δισεκατομμυρίων στους πρώην πελάτες της».

«Η ζημιά που σημειώθηκε μέσα σε μία ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές υπεράκτιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», ανακοίνωσε η Nord Stream AG, η κοινοπραξία που είναι υπεύθυνη για τους αγωγούς. «Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάκαμψη της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου μέχρι στιγμής».

Διαβάστε ακόμη:

Στην Ελλάδα ο CEO της Jet2 – Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2023 με 1,3 εκατ. θέσεις

Πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς