Στην ταινία «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του 1951 η Αλίκη συνομιλεί και τραγουδά μαζί με χρωματιστά λουλούδια. Τουλίπες, τριαντάφυλλα, ίριδες, νάρκισσοι, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες και άλλα πολλά συνοδεύουν την μικρή ηρωίδα του μυθιστορήματος του Λιούς Κάρολ σε ένα μαγικό ταξίδι φαντασίας. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν τα λουλούδια έπαυαν να ομορφαίνουν με την κομψότητα, το άρωμα και τα χρωματιστά τους πέταλα το περιβάλλον;

Σύμφωνα με ειδικούς αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πικρή πραγματικότητα, καθώς έπειτα από μελέτη που διεξήχθη από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μεγάλης Βρετανίας (KEW), εκτιμάται ότι η ύπαρξη του 45% των ανθοφόρων φυτών στον κόσμο απειλείται.

Ανάμεσα στα απειλούμενα φυτά και λουλούδια είναι ορχιδέες, οι ποικιλίες φυτών Bromeliaceae στις οποίες ανήκει ο ανανάς, τα φυτά Piperaceae στα οποία ανήκει το μαύρο πιπέρι και πολλά σημαντικά είδη καλλιεργειών.

Αναλυτικότερα, η «ορχιδέα των καταρρακτών», αν και δεν ανήκει στην οικογένεια Orchidaceae, αποτελεί μελέτη περίπτωσης από μόνη της καθώς η Saxicollela deniseae όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, έχει κηρυχθεί εξαφανισμένη στη φύση.

Η τελευταία που κατάφερε να συλλέξει δείγμα της ήταν η βοτανολόγος Ντενίζ Μόλμου κοντά στον ποταμό Κονκουρέ στη Γουινέα το 2018. Μέχρι να καταγραφεί επίσημα το είδος τον Μάιο του 2022 δορυφορικές εικόνες από τον Νοέμβριο 2021 έδειχναν ότι οι καταρράκτες όπου βρέθηκε είχαν πλημμυρίσει από την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Μόλμου ήταν το πρώτο και πιθανότατα το τελευταίο άτομο που είδε ποτέ το είδος στη φύση.

Από τα σχεδόν 19.000 νέα είδη φυτών και μυκήτων που ανακαλύφθηκαν έπειτα από το 2020, το 77% θεωρείται ότι κινδυνεύει.

«Παρατηρώ ότι ο αριθμός των απειλούμενων φυτών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Μάρτιν Τσικ, ταξινόμος του KEW.

«Όταν ξεκίνησα ως ταξινόμος πριν από 30 χρόνια, δεν σκεφτόμουν ότι ένα είδος που θα κατέγραφα θα μπορούσε να εξαφανιστεί, απλά υποθέταμε ότι θα εξακολουθούσε να υπάρχει στη φύση», πρόσθεσε.

Τρία στα τέσσερα αγγειώδη φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Περίπου 350.000 αγγειώδη φυτά ή αγγειόφυτα, με ειδικό ιστολογικό σύστημα για την κυκλοφορία του νερού και των θρεπτικών ουσιών, είναι γνωστά στους επιστήμονες.

Η συντριπτική πλειονότητα των ειδών εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, από τα ανθοφόρα φυτά έως τα φυτά με σπόρους, όπως τα κωνοφόρα και οι φτέρες.

Το πρόβλημα είναι ότι περίπου 100.000 αυτών δεν έχουν επισήμως ονομαστεί και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι δε θα προλάβουν να τα καταγράψουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τρία στα τέσσερα αγγειώδη φυτά που δεν έχουν καταγραφεί είναι πιθανό να απειλούνται ήδη με εξαφάνιση. Η εκτίμηση αυτή προέκυψε έπειτα από ανάλυση δεδομένων στον Παγκόσμιο Κατάλογο Ελέγχου Αγγειωδών Φυτών (WCVP) και στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), για να καταγράψουν τυχόν σχέση μεταξύ του έτους που καταγράφεται επίσημα ένα φυτό και την πιθανότητα εξαφάνισής του.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι πάνω από το 77% των ειδών που καταγράφηκαν το 2020 πληρούσαν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν απειλούμενα και τα είδη που καταγράφηκαν πιο πρόσφατα είναι περισσότερο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία των απειλούμενων.

Διαβάστε ακόμη: 

ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 2% το 2024 (πίνακας) 

Ρόδος: Ψήφος εμπιστοσύνης στον τουρισμό παρά τις πυρκαγιές 

Wood: Ευνοϊκό το κλίμα στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ