Ο όρος «fake news» έγινε ευρέως γνωστός κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016, αλλά έκτοτε έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς και έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας. Οι ανακρίβειες και οι ψευδείς ειδήσεις κατακλύζουν το Διαδίκτυο, κερδίζουν έδαφος και διαδίδονται αστραπιαία -λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας- διαστρεβλώνοντας την εικόνα και επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη στις πηγές πληροφόρησης, οδηγώντας το κοινό να μην εμπιστεύεται τον Τύπο, ακόμα και να αποφεύγει να ενημερώνεται από δίκτυα που κρίνει αναξιόπιστα.

Μπορεί τα «fake news» να έχουν καταστροφικές συνέπειες, όμως, σε μία περίπτωση μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ στην Αυστραλία σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν απειλούμενα ή προστατευόμενα φυτά από φυτοφάγα ζώα, όπως οι ελέφαντες και τα μαρσιποφόρα γουάλαμπι, χρησιμοποίησαν τεχνητά αρώματα από φυτά που είναι απωθητικά για τα ζώα αυτά καταφέρνοντας να τα κρατήσουν μακριά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution όταν τοποθετήθηκαν δενδρύλλια δίπλα σε μείγμα με απωθητική μυρωδιά, παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να φαγωθούν από τα ζώα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Πάτρικ Φίνερτι, από το Εργαστήριο Συμπεριφορικής Οικολογίας και Διατήρησης του τμήματος Επιστημών του Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, τα φυτοφάγα ζώα προκαλούν σημαντικές ζημιές σε πολύτιμα φυτά, αλλά «η θανάτωση των ζώων για την προστασία των φυτών μπορεί να είναι ανήθικη».

Επομένως, η ομάδα σκέφτηκε τη δημιουργία τεχνητών οσμών που θα μιμούνται τη μυρωδιά των φυτών, τα οποία αποφεύγονται από τα ζώα. Έτσι, τα φυτοφάγα μυρίζοντας τις μένουν μακριά από φυτά και περιοχές που προστατεύονται.

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η μέθοδος που εφάρμοσαν μπορεί να αποτελεί μία νέα προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η προστασία φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Ku-ring-gai Chase στο Σίδνεϋ, όπου τοποθέτησαν γουάλαμπι μπροστά από ένα θάμνο της οικογένειας Boronia pinnata που δε συμπαθεί το μαρσιποφόρο και από ένα δέντρο ευκαλύπτου της οικογένειας Eucalyptus punctata, το οποίο θεωρείται νοστιμιά.

Το γουάλαμπι απομακρύνθηκε αφού το απώθησε η οσμή του θάμνου και το ίδιο συνέβη όταν χρησιμοποιήθηκε διάλυμα που αντέγραφε τη μυρωδιά του φυτού. Και στις δύο περιπτώσεις το μαρσιποφόρο έστρεψε την πλάτη του στον ευκάλυπτο.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Φίνερτι δοκίμασε τη μέθοδο με επιτυχία σε αφρικανικούς ελέφαντες, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επίσημα.

Όπως επισημαίνει ο Φίνερτι στο παρελθόν επιχειρήθηκε η χρήση απωθητικών ουσιών όπως το τσίλι ή το λάδι για κινητήρες, ωστόσο τα ζώα συνήθισαν τη μυρωδιά επομένως τα οφέλη της τεχνικής αυτής ήταν μόνο προσωρινά.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της τεχνητής μυρωδιάς φυτών τα ζώα δεν τη συνηθίζουν αφού από τη φύση τους την αποφεύγουν.

Η ερευνητική ομάδα, τώρα προσπαθεί να εξετάσει αν αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα φυτοφάγα, ή ακόμα και ασπόνδυλα, που βασίζονται στην πληροφορία της οσμής των φυτών για την αναζήτηση τροφής, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για την προστασία απειλούμενων φυτών σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπλέον, μία τέτοια εναλλακτική -με χαμηλό κόστος μάλιστα- θα αποτελούσε διέξοδο αφού οι λύσεις που συνήθως υιοθετούνται περιλαμβάνουν δαπανηρά και περιβαλλοντικά επιβαρυντικά μέτρα, όπως η θανάτωση των ζώων ή η περίφραξη των υπό απειλή φυτών.

Όπως τονίζει η καθηγήτρια Κλαιρ Μακάρθουρ της ερευνητικής ομάδας, η ζημιά που προκαλείται από τον πληθυσμό των φυτοφάγων όπως ελάφια, ελέφαντες και γουάλαμπι, προκαλεί ανησυχία, αφού μπορεί να καθυστερήσει την αναβλάστηση σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να καταστρέψει φυτά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι εναλλακτικοί τρόποι προστασίας χωρίς να έχουν υψηλό κόστος και παράλληλα να σέβονται τα ζώα.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ακραίες διακυμάνσεις και… ασανσέρ (ξανά) το bitcoin (γράφημα)

UniCredit: Αύξηση 16% στα μπόνους μετά τη χρονιά – ρεκόρ – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία €800 εκατ. το 2023 – Μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ