Μια νέα ομάδα εργασίας και διοίκησης έργου συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με κρίσιμο αντικείμενο, καθώς αφορά τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και τις επαφές με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η επταμελής ομάδα θα έχει συμβουλευτικό, τεχνικό και υποστηρικτικό ρόλο προς τη Συντονιστική Επιτροπή ως προς τη συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό τομέα και τη χρηματοοικονομική υποστήριξη των επενδύσεων του ΣΔΑΜ.

Η σύστασή της έγινε με απόφαση του Πρόεδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ Κώστα Μουσουρούλη και συμμετέχουν οι:

-Δρ. Χρήστος Κίσσας, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ως Πρόεδρος,

– Χριστίνα Γιοβάνη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Αν. Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,

-Φαβιανός Σκλάβος, Οικονομολόγος, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής, Διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων Entreprise Greece,

-Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς ΜμΕ για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

-Χρήστος Λατσίνογλου, Οικονομολόγος, Τραπεζικό Στέλεχος,

-Γεωργία Τσώνη, Χημικός Μηχανικός, Στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε.

-Μαρία Πραγιάτη, Μηχανικός Χωροταξίας, Στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε.

Σημειώνεται ότι στα μέλη της ομάδας δεν καταβάλλεται για τη συμμετοχή τους σε αυτήν οποιαδήποτε αμοιβή, ή αποζημίωση και οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της.

Αντικείμενο της ομάδας, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου πρότασης στρατηγικής για την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής ικανότητας στις περιοχές μετάβασης. Ειδικότερα:

1. Η βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των επιχορηγήσεων με στόχο τη μεγιστοποίηση της μόχλευσης ιδιωτικών επενδυτικών πόρων στις περιοχές ΔΑΜ, με χρήση μέσων χρηματοπιστωτικής τεχνικής (δάνεια, επιχειρηματικά κεφάλαια, προϊόντα χαρτοφυλακίου εγγυήσεων), σε συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

2. Ο προσδιορισμός, η μελέτη και η ανάλυση μεθόδων και εργαλείων χρηματοδότησης επενδυτικών έργων στις περιοχές ΔΑΜ και η ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη, σε συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και φορείς.

3. Η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θεσμικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, (α) με αξιοποίηση μηχανισμών, πόρων και εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων διεθνών οργανισμών και (β) με κινητοποίηση της κεφαλαιαγοράς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

4. Η κατάρτιση οδικού χάρτη για την ενεργοποίηση του 2ου πυλώνα του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης με έμφαση στην κινητοποίηση φορέων για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των κανόνων και κριτηρίων του σχεδίου Κανονισμού του Προγράμματος InvestEU.