Σημαντικές ανακατατάξεις στη δομή και στη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, φέρνει νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στους τομείς των υδάτων και των αποβλήτων.

Η ρύθμιση, η οποία είναι έτοιμη και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, αλλάζει πλήρως την μορφή του Ρυθμιστή καθώς η ΡΑΕ  μετονομάζεται πλέον σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η λειτουργία της αναμένεται να δημιουργήσει νέους κανόνες στις επιχειρήσεις ύδρευσης και στους φορείς διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την χώρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη να τονίζει πρόσφατα ότι θα εντάξει την επιχείρηση σε ένα ρυθμιζόμενο καθεστώς και θα συμβάλει θετικά στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρει σημαντικές μεταβολές στα τιμολόγια αλλά και στα επενδυτικά σχέδια των φορέων. Η διοίκηση ωστόσο της ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι το νέο καθεστώς δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα εισηγείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και αντίστοιχα των φορέων διαχείρισης στα απόβλητα και θα εγκρίνει τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανά πενταετία με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων όπου εντοπίζει αποκλίσεις από την λειτουργία των φορέων.

Η νέα αρχή συνεπάγεται και σοβαρές ανακατατάξεις στην διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία διαχωρίζεται και θα μετατραπεί σε ξεχωριστή ολομέλεια όπως αντίστοιχα και οι δύο άλλοι τομείς, με έναν αντιπρόεδρο και από τρία μέλη η κάθε μία.

Αυτομάτως η νέα δομή φέρνει ανακατατάξεις και στα σημερινά πρόσωπα που απαρτίζουν τον Πρόεδρο και την Ολομέλεια της Αρχής. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες για διαφωνίες ως προς τους νέους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της νέας υπεραρχής, ο κ. Θανάσης Δαγούμας θα αναλάβει εκτός απροόπτου το ρόλο Αντιπροέδρου της ενέργειας με την συμμετοχή και των 7 μελών της σημερινής σύνθεσης για τα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο. Για το θέμα υπήρξε προ λίγων εβδομάδων συνάντηση μεταξύ της ΡΑΕ και του Προέδρου της αλλά και του υπουργού ΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα. Στόχος του κ. Δαγούμα είναι  να διατηρήσει την αυτοτέλειά του ο τομέας της ενέργειας και να μην αλλοιώνονται οι αποφάσεις της «κλαδικής» Ολομέλειας από εκείνες της Κεντρικής Ολομέλειας, ένα στοιχείο όμως που μένει να απαντηθεί από τις προβλέψεις της ρύθμισης.

Η νέα αρχή

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την δημιουργία μία «υπεραρχής» με μια κεντρική ολομέλεια 13 μελών, που θα έχει ένα δικό της πρόεδρο με οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες. Κάτω από αυτήν θα τεθούν οι τρεις κλαδικοί τομείς στην Ενέργεια, τα Απόβλητα και τα Ύδατα.

Οι δραστηριότητες αυτές θα αποκτήσουν το χαρακτήρα τριών  νέων ολομελειών με ένα Αντιπρόεδρο και τρία μέλη έκαστη. Με βάση τη ρύθμιση, η κεντρική Ολομέλεια θα θεωρείται ότι είναι σε απαρτία αν συμμετέχει σε αυτή ο Πρόεδρος (ή τουλάχιστον ένας Αντιπρόεδρος) και εννέα μέλη της.  Για να ληφθούν αποφάσεις σε κλαδικό επίπεδο θα πρέπει το παρών να δίνουν ο Πρόεδρος (εν απουσία του ο Αντιπρόεδρος του τομέα) και τα αντίστοιχα στελέχη της ολομέλειας ανά κλάδο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι για να  λαμβάνονται αποφάσεις από την Κεντρική Ολομέλεια για ένα τομέα (ενέργεια, νερά ή απόβλητα) απαιτείται η παρουσία του Πρόεδρου και δύο από τα τρία μέλη της αντίστοιχης ολομέλειας. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου θα αντικαθίσταται από τον αντίστοιχο «κλαδικό» Αντιπρόεδρο. Εφόσον η απόφαση αφορά κύρωση χρειάζεται πλήρη απαρτία της Κεντρικής Ολομέλειας.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

Logistics: Οι νέες επενδύσεις φέρνουν νέα αύξηση σε ζήτηση και ενοίκια – Οι 5 προκλήσεις του κλάδου

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια