Τις στρεβλώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής που αναπτύσσεται πολύ αργά,  δεν έχει τεχνολογικά πλεονεκτήματα στον κόσμο και έδειξε μια εμμονή στην πράσινη μετάβαση που σήμερα πληρώνει ακριβά ανέδειξαν  χθες με τις τοποθετήσεις τους στο ΣΕΒ δύο κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν τακτική επαφή με τους δαιδαλώδης ευρωπαϊκούς διαδρόμους και λόγο για να βγάζουν «κόκκινες» κάρτες, λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές.

Η ΕΕ ξεκίνησε την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πέτυχε να εξαρτάται στις προμήθειες φυσικού αερίου από ένα μικρό κράτος, την Νορβηγία, είπε ο Πρόεδρος της Eurometaux κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η Ευρώπη όπως είπε είναι δομικά ακριβή στην ενέργεια παρά το γεγονός ότι διαθέτει  άφθονο ήλιο και ανέμους. Έχουμε πάει, όπως είπε στη Νορβηγία και έχουμε καταλήξει να είμαστε πάλι εξαρτημένοι.

Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα επισήμανε ότι οι διαχειριστές σβήνουν μονάδες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν την ενέργεια που παράγεται. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δίκτυα για να τη μεταφέρουν. «Είναι σαν να έχουμε φτιάξει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και να έχουμε ξεχάσει να την συνδέσουμε στο δίκτυο».

Με τη σημαία της Ουκρανίας

Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε την δική του εμπειρία από τις τακτικές επαφές με την Κομισιόν. Όταν κάνεις συναντήσεις στις Βρυξέλλες και κυκλοφορείς στην έδρα της ΕΕ, καταλαβαίνεις ότι όλοι κρατούν σημαίες της Ουκρανίας και όλες οι συζητήσεις αφορούν αυτό. «Μας κάλεσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν 35 εκπροσώπους μεγάλων βιομηχανιών να συζητήσουμε και σε μία κουβέντα 40 λεπτών, τα 35 λεπτά ανέλυε το πρόβλημα της Ουκρανίας». Τη στιγμή που οι μισές επιχειρήσεις ήταν κλειστές γιατί δεν είχαν ρεύμα και γιατί είχε φτάσει στα 500 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας. «Της είπα ότι άλλα θέματα μας καίνε και ότι η Ουκρανία είναι μια άλλη συζήτηση  και η απάντηση ήταν «αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες αλλά η  ελευθερία έχει κόστος και εσείς καλείστε να πληρώσετε αυτό το κόστος»!.

Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε σφοδρή κριτική και σημείωσε ότι είναι η χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε στην ιστορία της.

Το τέρας της γραφειοκρατίας

Από την πλευρά του, ο  Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε χθες στα σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας που δρουν ανασταλτικά στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις περνούν μια υπαρξιακή κρίση και κινδυνεύουμε να προλάβει η αποβιομηχάνιση την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι ομιλητές επικαλέστηκαν μάλιστα την παρατήρηση Ευρωπαίου βιομήχανου προς την ΕΕ, ότι η βιομηχανία έχει λάβει από την Κομισιόν 45.000 ρυθμίσεις και κανόνες και η απάντηση που πήρε ήταν «ναι  έχουμε πρόβλημα γραφειοκρατίας και πρέπει να το βελτιώσουμε».

Στην γραφειοκρατία και το ενεργειακό κόστος που είναι μεγάλα αγκάθια στάθηκε και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Μυτιληναίος. Στην Ιταλία, όπως είπε χρειάζεται για να βγάλεις μια άδεια φωτοβολταικού, αν είσαι τυχερός, πέντε χρόνια και εάν όχι, δέκα χρόνια όταν η ίδια άδεια στον Καναδά εκδίδεται σε λίγους μήνες. Στην Αμερική είναι όλα απλοποιημένα και προσανατολισμένα στην επιχειρηματικότητα και όχι στην πολιτική όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Ειδικά για την πολιτική της ενέργειας σημείωσε ότι διαμορφώθηκε με ορίζοντα την Ευρώπη και αγνοώντας την παγκοσμιοποίηση και τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Έτσι το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι δομικό και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για πάρα πολλά χρόνια αφού η ενεργειακή απεξάρτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε έμφαση και στην ανάπτυξη των δικτύων λέγοντας ότι θα χρειαστούν επενδύσεις πάνω από 850 δισ ευρώ για να λειτουργήσει το νέο ενεργειακό σύστημα που προωθείται, ενώ πρόσθεσε το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη είναι δομικά υψηλό και αν το αφήσουμε έτσι θα αποβιομηχανιστεί η ήπειρος. Πρέπει να βρούμε τρόπο να περάσουμε αυτή την έρημο» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ΤτΕ οι servicers – Τα πρόστιμα από το ΥΠΑΝ και οι νέες άδειες

Β. Φουρλής: Αναζητά νέα κανάλια ανάπτυξης στο Franchise και στα αθλητικά μόδας

Πώς θα κλείσει το ασφαλιστικό κενό: Οι συνομιλίες κυβέρνησης – ασφαλιστικών εταιρειών & τα περιθώρια κινήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ