Σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων, όπως και αναμενόταν, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνεχίζοντας την πορεία σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος «τρώει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο, κατόπιν της σημερινής του συνεδρίασης, αποφάσισε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4% (από 3,75%), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,50% (από 3,25%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% (από 4%).

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση.

Και νέα αύξηση τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση του Ιουνίου δεν θα είναι η τελευταία, καθώς η Φρανκφούρτη αναμένεται να προχωρήσει σε τουλάχιστον ακόμη μία παρέμβαση τον Ιούλιο, φέρνοντας το συνολικό μέγεθος της σύσφιγξης στις 425 μονάδες βάσης.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Φρανκφούρτης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τέλος των αυξήσεων δεν φαντάζει μακριά, με τους traders να ποντάρουν ότι η ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης θα συμβεί είτε τον Ιούλιο, είτε τον Σεπτέμβριο.

Η πρόβλεψη του Bloomberg για την πορεία των επιτοκίων

Πολλά βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Τον Μάιο, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, ανήλθε στο 5,3% από 5,6% προηγουμένως. Στόχος της ΕΚΤ είναι η σύγκλιση με τον στόχο του 2%.

Euro-Area Inflation Is Easing | ...but remains far too high for comfort for the ECB
Η πορεία του πληθωρισμού

Όσον αφορά το ΑΕΠ, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο α’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), συμπληρώνοντας το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο αρνητικής μεταβολής και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων.

Τριμηνιαία υποχώρηση του ΑΕΠ για επτά χώρες του ευρώ

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν τις προοπτικές της οικονομίας και αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

Πάντως, οι ειδικοί περιμένουν ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από το β’ τρίμηνο του 2023, προσβλέποντας σε -έστω και οριακά- θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Παράλληλα, αναθεώρησαν ανοδικά τις προβολές για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και είδη διατροφής, λόγω των επιδράσεων της εύρωστης αγορά εργασίας. Έτσι, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,1% το 2023, προτού στη συνέχεια αποκλιμαωθεί σε 3,0% το 2024 και σε 2,3% το 2025.

Σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ, η ΕΚΤ περιμένει ανάπτυξη με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

«Φρένο» από τη Fed

Χθες, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5% – 5,25%, πατώντας «φρένο» για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες και 10 διαδοχικές αυξήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμα

Το δράμα και η αναβολή του debate, οι εξαγορές του ομίλου Υγεία/Metropolitan, το Athens Capital και η Lοuis Vuitton, τα λιμάνια και οι… φουρτούνες

Τράπεζες: Θετικός ο απολογισμός από το Roadshow της Goldman Sachs – Τα ερωτήματα των επενδυτών

Eurogroup: Παροχές και ελαφρύνσεις μόνο με μεταρρυθμίσεις και επίτευξη στόχων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ