«Είναι ένα σκληρό καλοκαίρι/ Είναι δροσερό, αυτό τους λέω/ Δεν υπάρχουν κανόνες, στον εύθραυστο παράδεισο/ Αλλά ω/ Είναι ένα σκληρό καλοκαίρι/ Με σένα», λένε οι στίχοι του τραγουδιού «Cruel Summer» της Τέιλορ Σουίφτ. Η ειρωνεία της τύχης θέλει την ώρα που η 38χρονη Αμερικανίδα -δισεκατομμυριούχος- τραγουδίστρια, παραγωγός, ηθοποιός, τραγουδούσε τους στίχους αυτούς μία 23χρονη θαυμάστριά της στο στάδιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο έχανε τις αισθήσεις της για να καταλήξει λίγη ώρα αργότερα έπειτα από ανακοπή που αποδίδεται στην ακραία ζέστη.

Μετά τον τραγικό θάνατο της νεαρής «Swiftie» και εξαιτίας του κύματος καύσωνα που καταγράφεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι διοργανωτές της περιοδείας «The Eras Tour» αποφάσισαν την αναβολή της δεύτερης προγραμματισμένης συναυλίας.
Οι θαυμαστές της τραγουδίστριας -πολλοί εξ αυτών ταξίδεψαν δεκάδες χιλιόμετρα για να τη δουν από κοντά- δεν επιτρεπόταν να έχουν μαζί τους μπουκάλια με νερό, παρότι στο Ρίο η πολύ υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με το ποσοστό υγρασίας και τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο συνέθεταν ένα εκρηκτικό σκηνικό που παρέπεμπε σε… Κόλαση καθώς η αίσθηση ήταν 59,7 βαθμοί Κελσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι αυτές τις ημέρες χαρακτηρίζουν την πόλη «Κόλαση Ντε Τζανέιρο».

Η 26χρονη Ελίζαμπεθ Μορίν που πρόσφατα μετοίκησε στο Ρίο από το Λος Άντζελες έκανε λόγο για συνθήκες «σάουνας» στο στάδιο: «Η ζέστη ήταν ακραία. Κάποια στιγμή έπρεπε να ελέγξω την αναπνοή μου για να διασφαλίσω ότι δε θα λιποθυμήσω».

Η ίδια είχε μαζί της νερό, αλλά όπως είπε πολλοί ήταν όσοι έμοιαζαν εξουθενωμένοι και φώναζαν για νερό. Παρά την απαγόρευση να μπει κάποιος με μπουκάλια στο χώρο του σταδίου, υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί νερό στο εσωτερικό του χώρου, ωστόσο ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση «ειδικά αν ανησυχούσες ότι θα έχανες τη θέση σου».

Ακόμα και η ίδια η Σουίφτ κατά τη διάρκεια της συναυλίας έμοιαζε να υποφέρει από τη ζέστη, ενώ διέκοψε την εμφάνισή της ζητώντας από το προσωπικό ασφαλείας να προσφέρει νερό σε ομάδα ανθρώπων που ζητούσαν επίμονα «agua, agua» και έδωσε μπουκάλια σε θαυμαστές της που βρίσκονταν κοντά στη σκηνή.

«Δε φανταζόμουν ότι το όνειρό μου θα μπορούσε να μετατραπεί σε εφιάλτη», δήλωσε η Κλέσια Μενέζες μιλώντας στο δίκτυο R7 TV. Η ίδια είχε παραμείνει μαζί με εκατοντάδες άλλους σε ένα σημείο εκτός σταδίου καθώς οι υπάλληλοι ασφαλείας είχαν αποκλείσει την είσοδο πριν την έναρξη της συναυλίας. Όταν τελικά την επέτρεψαν, ο κόσμος άρχισε να τρέχει με αποτέλεσμα η ίδια να πέσει σε ένα μεταλλικό δάπεδο τραυματίζοντας το πόδι της και φέροντας εγκαύματα. «Όταν πήγα στο γιατρό διαπίστωσα ότι δεν ήμουν η μόνη. Ήταν πολλοί που μέσα στο χάος είχαν πέσει και είχαν εγκαύματα».

Οι διοργανωτές της συναυλίας δέχθηκαν σφοδρή κριτική μετά το θάνατο της 23χρονης, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι ακριβείς συνθήκες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle πολλά εξαρτώνται από τη νομοθεσία της Βραζιλίας. Ο Όλαφ Γιάστρομπ, πρόεδρος του γερμανικού συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την Ασφάλεια των Επισκεπτών, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο εξήγησε ότι δε φέρουν την ευθύνη μόνο οι διοργανωτές, αλλά και «οι διαχειριστές των σταδίων, οι αρχές και οι πολυάριθμοι υπεργολάβοι».

Παρότι η Βραζιλία δεν έχει μπει ακόμα επίσημα στο καλοκαίρι, βιώνει ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που το περασμένο Σάββατο άγγιξε τους 42,5 βαθμούς. Θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η ζέστη; Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχονται στους επισκέπτες κλειστών χώρων αρκετά υγρά τη στιγμή που η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ενημερώσει για τις υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα διεξαγωγής της συναυλίας. «Επομένως οι καιρικές συνθήκες ήταν γνωστές», πρόσθεσε ο Γιάστρομπ.

Ωστόσο, η τροφοδοσία 60.000 ανθρώπων με νερό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τον Σβεν Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Event Safety Consult και αναπληρωτής πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ασφάλειας Εκδηλώσεων.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο Χάνσεν πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συμπεριφορά των θαυμαστών: «Εάν ένας νεαρός θαυμαστής έχει παλέψει για να βγάλει εισιτήριο, έχει στηθεί για ώρες στην ουρά και με κάποιο τρόπο έχει κατορθώσει να βρει θέση ακριβώς μπροστά, μπορεί να αγνοήσει τις βασικές του ανάγκες προκειμένου να τη διατηρήσει».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τη διοργάνωση συναυλιών;

«Πλέον δεν οργανώνουμε υπαίθριες εκδηλώσεις χωρίς μετεωρολόγους», εξήγησε ο Χάνσεν, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι οι διοργανωτές λαμβάνουν αποφάσεις πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Έως τώρα το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν ο κίνδυνος να ξεσπάσει καταιγίδα», αλλά οι ακραίες καιρικές συνθήκες που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό ως επακόλουθο της υπερθέρμανσης του πλανήτη οδηγούν τους αρμοδίους να αλλάξουν τον τρόπο που λαμβάνουν αποφάσεις εξετάζοντας και την ακραία ζέστη ή την έντονη ηλιακή ακτινοβολία ως αιτίες για ακύρωση συναυλιών.

Μπορεί τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των θαυμαστών που συμμετέχουν σε υπαίθριες εκδηλώσεις με συμπτώματα όπως αφυδάτωση και θερμοπληξία να είναι τριψήφιος, όμως, στη συναυλία της Σουίφτ τα περιστατικά που καταγράφηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία ξεπέρασαν τα 1.000 λιποθυμικά επεισόδια.

Η δεύτερη συναυλία της Σουίφτ στο Ρίο είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, αλλά οι διοργανωτές τη μετέθεσαν για τη Δευτέρα, όταν οι θερμοκρασίες αναμένονταν (και πράγματι ήταν) σημαντικά χαμηλότερες. Έπειτα από απόφαση των τοπικών αρχών, μάλιστα, δόθηκε το «πράσινο» φως για την είσοδο στις επόμενες συναυλίες της τραγουδίστριας στο Σάο Πάολο με μπουκάλια νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία έχουν καταρρίψει όλα τα ρεκόρ σύμφωνα με τον κλιματολόγο και ιστορικό καιρού Μαξιμιλιάνο Χερέρα. Παράλληλα, η μετεωρολογική υπηρεσία MetSul προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες της εβδομάδας αυτής αναμένεται να «ξαναγράψουν την ιστορία του κλίματος», ιδίως μετά τους θερμότερους Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει την υπερβολική ζέστη στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, με την κλιματική κρίση να καθιστά πιο πιθανή την ένταση και τη συχνότητα τέτοιων φαινομένων. Τα θερμόμετρα του Εθνικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας Inmet κατέγραψαν θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου με μέγιστη τους 43,3 βαθμούς στην Κορούμπα στα σύνορα με τη Βολιβία την περασμένη Τετάρτη.

«Οι φτωχότερες περιοχές, όπως οι φαβέλες, είναι οι πιο θερμές περιοχές», είπε μιλώντας στον Guardian ο Άντριους Λουσένα, γεωγράφος στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο που μελετά την ακραία αστική ζέστη. Όπως εξήγησε, «οι φαβέλες είναι εστίες θερμότητας επειδή έχουν τα χειρότερα κατασκευαστικά υλικά, απουσία χώρων πρασίνου και συχνά ημιτελή κτίρια, γεγονός που ευνοεί τη συσσώρευση θερμότητας και την αύξηση θερμοκρασίας».

Πάντως, το δίκτυο World Weather Attribution Network εκτιμά πως η παγκόσμια θερμοκρασία θα ήταν κατά 2,5 έως 7,7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη αν οι άνθρωποι δεν είχαν προκαλέσει υπερθέρμανση εξαιτίας της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο

5 κορυφαία πιάτα υψηλής ψαροφαγίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βασίλης Φουρλής: «Οι επιλογές για το ποσοστό μας στην Trade Estates» (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ