«Στο παρελθόν δόθηκαν μεγαλύτερες επιδοτήσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από αυτές που ανέμενε η αγορά και για τον λόγο αυτό εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός επενδυτή στην πρώτη γενιά φωτοβολταϊκών, ο οποίος ανέφερε πως η κίνηση αυτή ήταν η καλύτερη της ζωής του. «Συνεπώς ήταν η χειρότερη για τον καταναλωτή», ανέφερε. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση γιατί διαφορετικά είτε οι επενδυτές θα υποστούν περικοπές, είτε οι καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν τεράστια ελλείμματα».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη το υπουργείο θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα αφορούν ελαχιστοποίηση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, και αλλαγή της δομής της αγοράς με την ανάπτυξη αποθήκευσης (μπαταρίες), διασυνδέσεων και απόκριση ζήτησης.

Προτεραιότητα στα υπεράκτια αιολικά

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει στη σωστή στιγμή, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς όπου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, λόγω του καλύτερου αιολικού δυναμικού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

«Ας είμαστε συνετοί στις επενδύσεις και όπου δεν έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να περιμένουμε. Μην μπούμε στη λογική ότι πρέπει να έχουμε υδρογόνο ή αμμωνία, αλλά να ανταποκρινόμαστε στα τεχνολογικά και οικονομικά σήματα», είπε.

Τέλος υπογράμμισε ότι χρήματα για να χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική προσαρμογή, δεν υπάρχουν. «Η κλιματική προσαρμογή για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα περιλαμβάνει τρομακτικά κόστη. Πέρυσι μας ήρθε το 2% του ΑΕΠ από τον Daniel. Γι αυτό πρέπει να πάμε πολύ πιο συνετά, πιο αποτελεσματικά, να μη βάλουμε πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που έχουμε, να βάλουμε στην άκρη χρήματα για την προσαρμογή και να πιέσουμε για πιο δυναμική διεθνή διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί όταν ο υπόλοιπος πλανήτης καθυστερεί, η Ευρώπη να λέει ότι θα πάει πιο γρήγορα», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ κρατάει σταθερά τα επιτόκια, ενδεχομένως για τελευταία φορά

Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: «Ο άνδρας μου είναι πανέξυπνος και συγκεντρωτικός – Δεν ήξερα για τα παραποιημένα στοιχεία»

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ