Στο νομοσχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της 28ης Ιουλίου, περιλαμβάνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας , Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού θα εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Και συνέχισε: «Ειδικότερα, θα αποτυπώνει σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας αφού υπάρχει η συνεννόηση και ο συντονισμός των υπουργείων, προαναφερόμενων υπουργείων είναι δυνατή η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τι σημαίνει είναι δυνατή; Υπάρχει αιολικό δυναμικό, δεν υπάρχει περιβαλλοντική επίπτωση, δεν υπάρχει ένα προστατευταίο αντικείμενο που να κινδυνεύει. Δεν κινδυνεύει η Ποσειδωνία, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις θαλάσσιες μετακινήσεις και όλα αυτά βέβαια και δεν υπάρχει και θέμα εθνικής άμυνας. Έτσι λοιπόν θα προσδιορίσουμε εμείς ποιες είναι εκείνες οι περιοχές υποδοχής τέτοιων επενδύσεων».

Στη συνέχεια όπως ενημέρωσε ο ΥΠΕΝ, «θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα αφού θα εκπονηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού θα έχει γίνει όλη αυτή η προεργασία και θα οριοθετηθούν μία ή περισσότερες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που θα εμπεριέχονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Με απόφαση του φορέα που θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος η οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, ΠΟΑΥΑΠ όπως αναφέρονται, θα κινήσει όπως αναφέρονται, θα κινήσει διαδικασίες χορήγησης αδειών έρευνας έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορέσουν να τοποθετήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να προχωρήσουν στη μέτρηση και στη λήψη των ανεμολογικών δεδομένων» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Δείτε εδώ ΕΔΩ ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην Ολομέλεια της Βουλής 

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 8,5%

Η Αγγελική Φράγκου ταράζει τη ναυτιλιακή αγορά – Αγόρασε 36 φορτηγά πλοία 

Μητσοτάκης στο CNN (και) για Ερντογάν: Καλύτερα να αναβιώσει την οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία (vid) (upd)