Στα νέα δεδομένα που προκύπτουν και για τη χώρα μας από το EU Green Deal αναφέρθηκε νωρίτερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Green Deal Greece 21, που διοργανώνει το ΤΕΕ.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το αναθεωρημένο, -με βάση τους αυστηρότερους ευρωπαϊκούς στόχους,- ΕΣΕΚ θέτει τον πήχη για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 67% (από 61%) και ότι εκτός από νέες μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Τόνισε ειδικότερα ότι θα χρειαστούν υποδομές αποθήκευσης, τόσο με μπαταρίες, όσο και με αντλησιοταμίευση, εγκατεστημένης ισχύος 1,2-1,6 GW έως το 2030. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στον πρωτοποριακό ρόλο της Ελλάδας, από τον Σεπτέμβριο του 2019, στις διεργασίες για την ενεργειακή μετάβαση. Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, τόνισε ότι εκείνη την εποχή το κόστος των ρύπων βρισκόταν στα 20 ευρώ/τόνο, ενώ τώρα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στα 60 ευρώ/τόνο.

Έτσι, όπως είπε, η ΔΕΗ ζημιώνεται για κάθε λιγνιτική MWh με 20-40 ευρώ, την ώρα που η ηλιακή MWh έχει πέσει στα 33 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα δικαιώνεται η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα σταματήσουν έως το 2023, με εξαίρεση μόνο τη νέα Πτολεμαΐδα 5 για την οποία προγραμματίζεται η αλλαγή καυσίμου το 2025, για τη χρήση φυσικού αερίου με δυνατότητα μίγματος και με υδρογόνο.

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται με στήριξη τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ, τονίζοντας τα έργα ύψους 10 δις για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, καθώς και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».