Σε αυξημένη επιφυλακή για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση μετά  τις δραματικές επιπτώσεις που δημιουργεί στην ευρωπαϊκής αγορά ενέργειας η ουκρανική κρίση. Όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, αμέσως μετά την έκτακτη  συνεδρίαση της Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και η χώρα διαθέτει επάρκεια σε τροφοδοσία καυσίμων.

Η ΔΕΠΑ όπως τόνισε βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους προμηθευτές της για να εξασφαλίσει και πρόσθετο αέριο ενώ υπάρχει η δυνατότητα αύξησης  των ποσοτήτων από τον διαδριατικό αγωγό TAP που μεταφέρει Αζέρικο αέριο. Χθες όπως αναφέρθηκε στην Ρεβυθούσα κατέφτασε και νέο φορτίο LNG με 108.000 κ.μ.

Σε ότι αφορά την ετοιμότητα των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα λιγνίτη για 30 μέρες ενώ όπως είπε σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι  5 μονάδες φυσικού αερίου για να μετατραπούν εφόσον χρειαστεί σε ντίζελ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την ανατροφοδότηση της κρίσης, η οποία έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο χρειαστεί.

Επανέλαβε ότι η  Ελλάδα έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των κρατών μελών απέναντι στην κρίση και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι η  Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ενέργειας για τη διερεύνηση της λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης. Οι εξελίξεις, όπως τόνισε  δείχνουν τη σημασία της ελληνικής πρότασης που ήδη έχει κατατεθεί στην ΕΕ για τη δημιουργία κεντρικού μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Πανάκριβο σιτάρι και τρόφιμα φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

JPMorgan: Στο 7% ο πληθωρισμός εάν το πετρέλαιο φτάσει τα $150/βαρέλι

Το πουγκί για την ακρίβεια, τα φρέσκα γκάλοπ, η Αμερικανίδα πράκτωρ και το τραμπολίνο των αγορών