Ανάμεσα στους 23 και τους 29 βαθμούς Κελσίου είναι η ιδανική θερμοκρασία για την ομαλή ανάπτυξη των σημαντικών για το θαλάσσιο οικοσύστημα κοραλλιών. Και, όμως, υπάρχει μία κοινότητα «σούπερ» κοραλλιών που αντέχουν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, κινητοποιώντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι αναζητούν τα αίτια πίσω από την ανθεκτικότητά τους.
Αισιοδοξούν ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν θα αποδειχθούν πολύτιμα στις προσπάθειες αποκατάστασης υφάλων, οι οποίοι πλήττονται από το φαινόμενο της λεύκανσης που συνδέεται με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα «υπερ-κοράλλια» εντοπίζονται στη μικρή ατόλη Τατακότο, στο αρχιπέλαγος Τουαμότου της Γαλλικής Πολυνησίας, σε απόσταση 1.000 χλμ. από την Ταϊτή.
Η ιδιομορφία της ατόλης που θυμίζει λιμνοθάλασσα, ευνοεί την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου, περίπου 4 βαθμοί πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με το Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CRNS).
Η αποστολή «Ωκεανός 1» που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από το CNRS και την UNESCO σε συνεργασία με τα εργαστήρια CRIOBE και SECOPOL στοχεύει να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα πώς τα κοράλλια καταφέρνουν να αναπτυχθούν ακόμη και σε συνθήκες που μέχρι τώρα θεωρούνταν ακατάλληλες για την επιβίωσή τους.
Η επικεφαλής θαλάσσια βιολόγος Λετίσια Χέντουιν επί τέσσερα χρόνια μελετά τα ανθεκτικά κοράλλια στην ατόλη Τατακότο, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει τους μηχανισμούς τους χάρη στους οποίους θωρακίζονται μπροστά στις περιβαλλοντικές πιέσεις, ιδίως στην κλιματική αλλαγή.
Όπως αναφέρει η UNESCO τα κοράλλια του γένους Acropora, παρότι συχνά είναι τα πρώτα θύματα της λεύκανσης, στην ατόλη επέζησαν παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι ξεπέρασαν ακόμα και τα συνήθως πιο ανθεκτικά Pocillopora.
Ήταν «σχεδόν σαν θαύμα» ότι τα κοράλλια επέζησαν στη λιμνοθάλασσα, επειδή το θαλασσινό νερό εκεί είναι «πολύ πιο ζεστό» από τον ωκεανό έξω, σχολίασε η Χέντουιν στο δίκτυο ABC.
Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών που ανέδειξαν ανάλογη θερμική αντοχή σε κοράλλια του ίδιου γένους στο Παλάου. Μάλιστα, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει πως η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και επομένως να αποδεικνύει την προσαρμογή των οργανισμών στην υπερθέρμανση.
Αν το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Τατακότο είναι πιθανό τα είδη που θεωρούνται πιο ευάλωτα να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις στρατηγικές διατήρησης των υφάλων.
Στο σημείο έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έξι αποστολές για να προσδιοριστεί εάν αυτή η εξαιρετική αντίσταση στη θερμότητα οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες ή σε μια διαρκή γενετική προσαρμογή που μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γενιά στην άλλη.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί μετέφεραν τμήματα κοραλλιών σε ένα αρχιπέλαγος με διαφορετικές συνθήκες, για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους μακριά από το βιότοπό τους.
Αν αυτά επιβιώσουν, τότε η λιμνοθάλασσα μπορεί να αποδειχθεί ένας πραγματικός θησαυρός για τις προσπάθειες αποκατάστασης κοραλλιογενών υφάλων που έχουν κατακερματιστεί από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Όπως είπε η ειδικός στη γαλλική Le Monde «αυτή η λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να γίνει πηγή υπερ-κοραλλιών, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε περιοχές όπου τα κύματα καύσωνα έχουν ισχυρό αντίκτυπο».
Διαβάστε ακόμη
Κλιματική αλλαγή: Γιατί ο πλανήτης μπορεί να στερέψει από αίμα
Παγκόσμια ανησυχία: Γιατί οι Αμερικανοί μειώνουν τα ταξίδια στην Ευρώπη
Το νέο μέτρο για τη στέγαση αφήνει εκτός το πρόβλημα του υψηλού κόστους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα