Ο κινεζικός κολοσσός της State Grid δεν έκρυψε ποτέ τους στόχους του για την Ελλάδα. Διεκδίκησε και πήρε το 24% του ΑΔΜΗΕ, προχωρώντας στη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στη χώρα μας, ύψους 320 εκατ ευρώ. Μεγαλύτερη, δηλαδή, ακόμη και από την πολυσυζητημένη επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ. Κάτι που ερμηνεύεται ως ενδεικτικό των φιλόδοξων σχεδίων που είχε, -από το 2016 και μετά-, και βέβαια εξακολουθεί να έχει με «εφαλτήριο» την Ελλάδα.

Η δυναμική που έδειξε το επιτελείο της State Grid, -η οποία, σημειωτέον, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στον κόσμο και την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σε επίπεδο εσόδων (άνω των 360 δισ δολ), ήταν η «απόδειξη» για πολλούς ότι βλέπει την χώρα μας, ως το στρατηγικό προγεφύρωμα προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με αυτές που ήδη «τρέχει» ο ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη μέσω της θυγατρικής «Αριάδνη», οι οπτικές ίνες, οι υποδομές δικτύου, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της State Grid τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, ήταν «φυσικό επακόλουθο» η συμμετοχή της στη διαγωνιστική διαδικασία για την μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως βέβαιο ήταν και το «μπλόκο», τόσο για τυπικούς λόγους, -όπως η σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ιδιότητας βασικού μετόχου στον ΑΔΜΗΕ , όσο και για ουσιαστικούς, δηλαδή το «φράγμα» των Βρυξελλών στην «κινεζική επέλαση» σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Γιατί μπορεί πρόσφατα να υπογράφτηκε τελικά, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε.-Πεκίνου, ωστόσο το πρακτικό αποτέλεσμα, ειδικά στον «καυτό» τομέα της ενέργειας, θεωρείται αμφίβολο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το επιτελείο της State Grid έχει καταστρώσει διάφορα πλάνα περαιτέρω διείσδυσης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πού ρίχνει τώρα το βάρος ο κινεζικός γίγαντας

Την ίδια ώρα, όμως, απόλυτη προτεραιότητα είναι οι τεράστιες επενδύσεις «εντός γηπέδου», όπου έχει σχεδιάσει ένα κολοσσιαίο πλάνο αναβάθμισης του κινεζικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που θα επιτρέψει στην ηγεσία του Πεκίνου να πιάσει τους κλιματικούς στόχους της απανθρακοποίησης (με ορόσημα το 2030 και το 2060).

Έτσι, η State Grid, σκοπεύει μέχρι το 2025 να κατασκευάσει νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, υποδομές ΑΠΕ και αποθήκευσης καθώς και να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το σχέδιο δράσης του State Grid, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 350 δισ δολάρια και, σύμφωνα με το Bloomberg, θα περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή επτά γραμμών υψηλής τάσης μεταφορικής δυναμικότητας 56 GW
  •  Αύξηση χωρητικότητας διαπεριφερειακής μετάδοσης σε 300 GW, με το ήμισυ να αφορά μεταφορά καθαρής ενέργειας
  • Επιτάχυνση της κατασκευής υδροηλεκτρικών έργων ισχύος 41,6 GW και χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας 50 GW, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2025.
  • Projects ηλιακής ενέργειας ισχύος 180 GW
  •  Ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύου ταχείας φόρτισης αυτοκινητόδρομου που θα καλύπτει 176 πόλεις και τη μεγαλύτερη πλατφόρμα δικτύωσης έξυπνων αυτοκινήτων στον κόσμο.

Αυτοί οι στόχοι που αφορούν βέβαια την Κίνα, δείχνουν πολλά για τις ευρύτερες προτεραιότητες και το βεληνεκές της State Grid.