Μέσα στο 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του δεύτερου FSRU της Αλεξανδρούπολης που σχεδιάζει η Gastrade, με μετόχους τον όμιλο Κοπελούζο, της Gaslog Cyprus του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, την ΔΕΠΑ, το ΔΕΣΦΑ και την Βουλγαρική Boulgartransgaz, το οποίο προβλέπεται να έχει αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο, το έργο της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεκινήσει 1,5 έτος μετά την τελική επενδυτική απόφαση (FID) και η πλειοψηφία του LNG θα εξάγεται στην Ουκρανία. Η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU, το οποίο θα αναπτυχθεί στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, θα είναι 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η διαδρομή του φυσικού αερίου από το FSRU της Θράκης, ο κ. Κοπελούζος έδειξε προς τον άδειο όπως είπε, αγωγό Trans Balkan Pipeline (TBP) που ξεκινούσε από την Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία και έφτανε στην Βουλγαρία όπου διακλαδωνόταν με την Ελλάδα και την Τουρκία, φέρνοντας το Ρώσικο αέριο πριν κατασκευαστεί ο Turkish Stream. Το στοίχημα πλέον είναι να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός αυτός για ανάστροφη ροή του καυσίμου (από το νότο στο βορρά) καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να υπηρετήσει την μεταφορά σοβαρών ποσοτήτων φυσικού αερίου στις άλλες χώρες αφού χρειάζεται μεγάλη χωρητικότητα που δεν μπορεί να υποστηρίξει από μόνος του, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αγωγός αυτός χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για να τροφοδοτήσει με αέριο την Μολδαβία.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα φιλοξενήσει βάσει του σχεδιασμού δύο FSRU δυναμικότητας πάνω από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, αποκτά ένα ισχυρό γεωπολιτικό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και αναδεικνύεται στο κυριότερο όπλο για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πρώτη πλωτή μονάδα θα είναι έτοιμη στα τέλη του έτους και θα έχει χωρητικότητα 153.500 κ.μ. LNG. Το έργο  θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Από αιολικά η ενέργεια του καλωδίου με την Αίγυπτο

Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό καλώδιο με την Αίγυπτο, το οποίο ο όμιλος Κοπελούζου ξεπάγωσε μετά την Ουκρανική κρίση, χαρακτηρίζεται ένα μεγάλο και δύσκολο έργο που στόχος είναι να ενταχθεί στα PCΙ (έργα κοινού ενδιαφέροντος).

Αυτό που επιδιώκουν Ελλάδα και Αίγυπτος, είναι να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα ΑΠΕ για την εξασφάλιση της πράσινης ενέργειας που θα παίρνει η χώρα μας και μέσω της Ελλάδας, θα εξάγεται στην ΕΕ. Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις δύο χώρες θα μεταφέρει 100% καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Τα 3.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο και θα μπορούν να αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Από τα 9,5 αυτά γιγαβάτ, το 65% θα είναι αιολική ενέργεια, αξιοποιώντας το πολύ καλό αιολικό δυναμικό της περιοχής. Θα προηγηθεί, η μελέτη σκοπιμότητας  (feasibility study) με στόχο να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αφρική σχεδιάζουν και άλλες χώρες όπως η Ιταλία με τις εκτιμήσεις του κ. Κοπελούζου να αναφέρουν ότι σταδιακά καλώδια με την Αφρική θα επιδιώξουν και άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως τονίζει, με ένα πρόχειρο υπολογισμό εάν τα 9,5 γιγαβάτ ΑΠΕ χρειαζόταν να γίνουν στην Ελλάδα θα απαιτούσαν την δέσμευση 120.000 στρεμμάτων. Με το νέο φιλόδοξο πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης, η  Ελλάδα θα πάρει από την πράσινη ενέργεια που θα παραχθεί στη έρημο και θα αποφύγει να γεμίσει φωτοβολταϊκά κάθε σπιθαμή ελληνικής γης.

Διαβάστε ακόμη

Fraport Greece: Eπιδόσεις πάνω από το 2019 για 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2022 (πίνακας)

Γιατί το Castiglion del Bosco στην Τοσκάνη αναδείχθηκε Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο