Να προσκομίσουν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρισμού μέχρι αύριο 31 Αυγούστου, καλούνται οι προμηθευτές ενέργειας, τους οποίους η ΡΑΑΕΥ έχει καλέσει να δώσουν στοιχεία πέραν του τελευταίου πενταμήνου του 2022 και για το α΄εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, απέστειλε επιστολές προς όλους τους προμηθευτές προ δύο περίπου εβδομάδων, με τις οποίες τους ζητούσε να καταθέσουν στοιχεία για τα υπερκέρδη τους μέχρι και τον Ιούνιο. Ωστόσο με παρέμβαση της ΔΕΗ, που είναι και ο πάροχος με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ζητήθηκε πίστωση χρόνου έως τα τέλη του μήνα. Ο χρόνος αυτός εκπνέει αύριο αν και στο μεταξύ κάποιοι προμηθευτές έχουν ήδη υποβάλλει τα στοιχεία στην Ρυθμιστική Αρχή.

Το θέμα με τα υπερκέρδη εκκρεμεί μήνες αφού ανακοινώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, έκτοτε όμως πάγωσε καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η σχετική υπουργική απόφαση. Το μέτρο εφόσον θα εφαρμοστεί θα επηρεάσει κυρίως τους καθετοποιημένους παίκτες αυτούς δηλαδή που έχουν δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην λιανική, οι οποίοι θα κληθούν να επιβαρυνθούν διπλά καθώς έχουν ήδη καταβάλει τα υπερκέρδη  για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Την απόφαση για την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας είχε πάρει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής το περσινό καλοκαίρι και την υιοθέτηση φόρμουλας  πρόβλεψης των τιμών ηλεκτρισμού του επόμενου μήνα, στις 20 του προηγούμενου. Τότε, είχε διαπιστωθεί ότι λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπήρξε αποκόμιση υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας και το μέτρο είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Την μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών έχει εισηγηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΡΑΑΕΥ προκειμένου αυτή να αποτυπωθεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση και να «ξεκλειδώσει»  η ανάκτηση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές. Η τύχη της όμως αγνοείτε και στο θέμα επανήλθε μέσα στο καλοκαίρι ΥΠΕΝ και Ρυθμιστική Αρχή.

Ο ρυθμιστής έχει προτείνει ένα εύλογο περιθώριο δραστηριότητας ύψους 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες των παρόχων και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Στην αγορά πάντως κρατούν μικρό καλάθι για τις προοπτικές άντλησης σημαντικών πόρων από τον επίμαχο μηχανισμό, θεωρώντας ότι τα υπερέσοδα εξανεμίζονται, αφαιρώντας το κόστος για hedging για όσες εταιρείες προχωρούν σε αντιστάθμιση κινδύνου.

Το θέμα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου για αδικαιολόγητους λόγους. Εδώ και μήνες κάποιες πληροφορίες μιλούσαν για το ενδεχόμενο ενός συμψηφισμού μεταξύ των υπερκερδών που φαίνεται να «χρωστούν» οι προμηθευτές στην πολιτεία λόγω της εφαρμογής του έκτακτου μηχανισμού αλλά και των πόρων που οφείλει το κράτος στον κλάδο της προμήθειας για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα αγροτών και μικρών επιχειρήσεων – με παροχές έως 35 kVA – και αρτοποιίων με παροχή ανεξαρτήτου ισχύος έως και τον Ιούνιο του 2023. Κάτι ωστόσο που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Με δορυφόρο θα παρακολουθεί η ΑΑΔΕ τα φορτηγά σε όλη την Ελλάδα

Τα μυστήρια του (όχι και τόσο wow) Stephanos, οι Ινδοί αγοράζουν ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Ελούντα γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας και όλοι ψάχνουν τον λαγό του Σωκ.

Low cost διεθνείς πτήσεις: Στο 36%, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το μερίδιο στην Ελλάδα για το 2023 (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ