Ενέργεια & Περιβάλλον

Σε επιφυλακή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις υποδομές ρεύματος – Πού έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση (Upd)

  • newsroom


Στο τραπέζι οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Αττική για την προστασία και την ασφάλεια των υποδομών ηλεκτροδότησης - Δείτε αναλυτικά πού δεν έχει ρεύμα σε όλη τη χώρα

(Upd) Με τα μάτια στραμμένα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική βρίσκονται οι διαχειριστές του δικτύου διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ο κίνδυνος των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος παραμένει ορατός και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του μετώπου των μεγάλων πυρκαγιών.

Το φως της μέρας πέρα από την μεγάλη καταστροφή βρίσκει χωρίς ηλεκτροδότηση τις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά και συνεχίζει να καίει, άρα και μεγάλα τμήματα του Κρυονερίου, του Αγίου Στεφάνου και των Αφιδνών στα οποία έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές το δίκτυο διανομής.

Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή και αυξημένη κινητοποίηση βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ για να κρατήσει αλώβητα τα τρία κρίσιμα κυκλώματα της Αττικής που δοκιμάζονται από τις αρχές της εβδομάδας από την φωτιά στη Βαρυμπόμπη και την χθεσινή επέκτασή της στο Κρυονέρι και τον Άγιο Στέφανο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης αποκαταστάθηκε η βλάβη στην γραμμή Λάριμνα – Άγιος Στέφανος 400 KV και στη Γραμμή Οινοφύτων 150 ΚV που τροφοδοτεί την Ανατολική Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες (Σύρος Πάρος Νάξος Μύκονος Σαντορίνη) και έβαλε σε νέα δοκιμασία το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου που είναι από τις σημαντικότερες υποδομές ηλεκτροδότησης. Παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της φωτιάς οι γραμμές μεταφοράς Αγίου Στεφάνου – Αχαρνών και Αγίου Στεφάνου – Χαλκηδόνας – Ολυμπιακού Χωρίου.

Ο φόβος η πυρκαγιά να επηρεάσει τις υποδομές αυτές θα ενεργοποιήσει τις περικοπές φορτίων που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την περιοχή της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί ένα μπλακάουτ και θα έχει επίδραση και στον νησιωτικό χώρο που δοκιμάζεται πολλαπλώς το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι οικισμοί σε όλη τη χώρα στους οποίους έχει διακοπεί ηλεκτροδότηση είναι οι εξής:

Στην Αττική:

Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα Μαλακάσας, τμήμα των Αφιδνών, τμήμα στο Πολυδένδρι, αντλιοστάσιο Κρυονερίου και βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Στην Εύβοια:

Όλη η περιοχή Αγ.Αννας – Μαντούδι όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη

Στην Πελοπόννησο:

Ηλεία-χωριά Χελιδόνι, Κρυονέρι, Νεράιδα, Πουρνάρι, Καυκανια, Λασδικα, Πευκακι, Λάλα
Μεσσηνία  – χωριά: Δασοχώρι, Αγία Θεοδώρα, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Αγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Αγιοι Θεόδωροι, Καρνάσι
Μάνη (Π.Σπάρτη) από χθεσινή αναζωπύρωση: Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος

Στη Φωκίδα (Π. Αγρινίου):

Ελαία, Καλλιθέα, Δαφνοχώρι

Νησιά:
Λέρος
Στην Κω εκ περιτροπής διακοπές λόγω βλάβης σε σταθμό της ΔΕΗ.