Πριν μερικούς μήνες μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, του Χερτφορντσάιρ και τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτικής είχε αποκαλύψει ότι η Ανταρκτική πρασινίζει ανησυχητικά, καθώς η έκταση της βλάστησης στη χερσόνησο έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ανταρκτική που θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο αποκτά πλουσιότερη βλάστηση, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και φοβούνται για τις μελλοντικές αλλαγές που αναμένεται να παρατηρηθούν στα χερσαία οικοσυστήματα της περιοχής.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες που παρατήρησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ (UBC), στον αντίποδά της, την Αρκτική.

Παρά τις ακραίες συνθήκες που καταγράφονται στην περιοχή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Αρκτική αλλάζει εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά όχι ομοιόμορφα.

Έπειτα από μελέτη σχεδόν 2.000 φυτικών κοινοτήτων σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών μεταξύ 1981 και 2022 διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη άκμασαν, ενώ άλλα μειώθηκαν και σε πολλά σημεία άνθισαν νέα είδη, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκε απώλεια της βιοποικιλότητας.

Αναλυτικότερα, για τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature, 54 ερευνητές από 50 ιδρύματα πραγματοποίησαν έρευνα σε 2.174 εκτάσεις σε 45 διαφορετικές τοποθεσίες από την Αρκτική του Καναδά έως την Αλάσκα και τη Σκανδιναβία.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Πειράματος Τούνδρας (ITEX) συγκέντρωσαν περισσότερα από 42.000 δεδομένα από το πεδίο και 490 δείγματα φυτών.

Συμπέραναν ότι η ποικιλομορφία των φυτών έτεινε να είναι μεγαλύτερη στις θερμότερες περιοχές και στη νότια Αρκτική. Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, συνήθως εντόπιζαν ένα επιπλέον είδος. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες τάσεις δεν έδειξαν συνεπή αύξηση ή μείωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της βιοποικιλότητας είναι πιο περίπλοκη από την αναμενόμενη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, διαπίστωσαν ότι οι θάμνοι αναδιαμορφώνουν τις κοινότητες της τούνδρας. Σε περιοχές όπου οι θάμνοι αυξήθηκαν, η ποικιλομορφία των φυτών συχνά μειώθηκε, ιδιαίτερα όταν οι ψηλοί θάμνοι κάλυψαν τα μικρότερα φυτά.

Στις περισσότερες περιοχές παρατηρήθηκε εναλλαγή φυτών και ένα μεταβαλλόμενο μείγμα ειδών. Σε θερμότερες περιοχές και σε μέρη με ισχυρότερες τάσεις θέρμανσης, περισσότερα είδη εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν.

«Πρέπει να κάνουμε μακροπρόθεσμη έρευνα για να κατανοήσουμε την Αρκτική, καθώς η αλλαγή του οικοσυστήματος ξεκινά με τα φυτά. Όταν αυτά αλλάζουν, ακολουθούν όλα – συμπεριλαμβανομένων των ζώων της Αρκτικής, των τοπικών και ιθαγενών κοινοτήτων και του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα», δήλωσε ο καθηγητής Γεωγραφίας του καναδικού πανεπιστημίου, Γκρεγκ Χένρι.

Με τη σειρά της, η καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογία του UBC, Ίσλα Μάγιερ Σμιθ εξήγησε ότι η μελέτη αποδεικνύει πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική.

Όπως είπε, «η βιοποικιλότητα αλλάζει με απροσδόκητους τρόπους, με ορισμένα είδη να ευδοκιμούν ενώ άλλα να μειώνονται. Αυτές οι αλλαγές αναδιαμορφώνουν τα οικοσυστήματα με τρόπους που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως, καθιστώντας ακόμη πιο επείγον να παρακολουθούμε τι συμβαίνει και να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες».

Διαβάστε ακόμη 

Πιερρακάκης: «Κλείνει την πόρτα» σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ – Aνοικτό το ενδεχόμενο για ελαφρύνσεις σε ενοίκια και επαγγελματίες

Choose Europe for Science: Πρόκληση φον ντερ Λάιεν – Μακρόν στους ξένους επιστήμονες – Κίνητρα 500 εκατ. ευρώ

Αμερικανική νάρκη για την ελληνική φέτα- Ζητάνε από την Ευρώπη κατάργηση της ένδειξης ΠΟΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα