Μία από τις πράξεις που είναι απολύτως ταυτισμένη με το ταξίδι είναι το φτιάξιμο της βαλίτσας και η αγωνία αν θα χωρέσουν όλα τα πράγματα που θέλουμε να πάρουμε μαζί μας ή η αγωνία για το αν πήραμε λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε. Γιατί, κακά τα ψέματα, ελάχιστοι θα σκεφτούν αν πήραν περισσότερα από όσα χρειάζονται, όπως τόσο συχνά συμβαίνει.

Όμως, πλέον, ορισμένοι προορισμοί φλερτάρουν με την ιδέα να απαγορεύσουν καθολικά ορισμένα είδη αποσκευών. Το να στριμώχνουμε τα πράγματά μας σε μια βαλίτσα σύντομα μπορεί να είναι μια εικόνα από το παρελθόν. Άλλωστε το να πακετάρουμε λιγότερα σημαίνει να μειώνουμε το ταξιδιωτικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να είμαστε πιο προστατευτικοί απέναντι στη φύση.

Προκειμένου να υπογραμμίσουμε πως το ταξίδι με περιβαλλοντική ενσυναίσθηση ξεκινά από το σπίτι, παρουσιάζονται εδώ ορισμένοι προορισμοί που αμφισβητούν την καθιερωμένη ιδέα του να πακετάρουμε πριν ταξιδέψουμε και προσφέρουν επιλογές για βελτιωμένες και απλούστερες διακοπές.

Iαπωνία

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Japan Airlines προχώρησε σε μια ιδιαιτέρως τολμηρή κίνηση όσον αφορά την προσπάθεια να κάνει την αεροπορική βιομηχανία πιο φιλική στο περιβάλλον. Το πιλοτικό της πρόγραμμα με τίτλο «Any Wear, Anywhere» (Φορέστε οτιδήποτε, οπουδήποτε) έδινε στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό την επιλογή να νοικιάσουν ρούχα εκ των προτέρων για το διάστημα που θα παρέμειναν στην Ιαπωνία. Έτσι, εκμηδενιζόταν η ανάγκη για βαλίτσες και αποσκευές.

Το πρόγραμμα που ίσχυσε έως τα τέλη Αυγούστου έδινε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν με ελάχιστες αποσκευές, ακόμα και μόνο χειραποσκευές. Αυτό επέτρεπε στην εταιρεία να προκαλεί μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση για τη διαχείριση των αποσκευών ενώ συντελούσε και σε λιγότερο βάρος του φορτίου του αεροπλάνου. Όταν οι ταξιδιώτες έφθαναν στο Τόκιο, την Οσάκα ή την Φουκουόκα ρούχα σε διάφορα μεγέθη και σχέδια παραδίδονταν στα ξενοδοχεία όπου κατέλυαν.

«Είναι μια καλή ιδέα και ταυτόχρονα ένα αριστούργημα υπεκφυγής. Ένας feel good τρόπος να μειώσουμε εμείς το αποτύπωμά μας, αντί να ελέγξουμε το δικό τους» λέει από την πλευρά του ο Justin Francis συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Responsible Travel. «Περίπου όπως συμβαίνει με το εθελοντικό αντιστάθμισμα άνθρακα, η πρωτοβουλία μεταφέρει την ευθύνη από τις αεροπορικές εταιρείες στα άτομα. Η ατομική λογοδοσία είναι σημαντική και η καινοτομία υπέροχη αλλά δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις συστημικές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Ρωμαλέα ρύθμιση και δικαιότερους φόρους τα καύσιμα, για παράδειγμα», συμπληρώνει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr