Την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης στο μεγάλο φωτοβολταικό project, ισχύος 246,4 MW, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το οποίο αναπτύσσεται στον Έβρο, ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ.

Συγκεκριμένα, η σχετική αίτηση υπεβλήθη στις 6 Ιουλίου 2023 και η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της πριν λίγες μέρες αποφάσισε «την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3513/2021 Βεβαίωσης Παραγωγού όπως ισχύει, ως προς τα στοιχεία του Πίνακα και τους προβλεπόμενους Ειδικούς Όρους, προκειμένου για την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης κατάντη του μετρητή, χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται για σκοπούς αποθήκευσής της, και την υπαγωγή του σταθμού στην περίπτωση της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92), βάσει των γεωγραφικών συντεταγμένων που υποβλήθηκαν στην ΡΑΑΕΥ».

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης θα ανέρχεται σε 596,32 MWh, ενώ η εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα σε 493 MWh.

Έτσι, όπως προβλέπεται στο αρ. 11Β του ν. 4685/2020:

1. Ο κάτοχος της Βεβαίωσης δύναται να συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης του ν. 4414/2016 (Α΄ 149) ή να συμμετάσχει στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 (Α΄ 185), σύμφωνα με το άρθρο 12α του ν. 4414/2016.

2. Ο σταθμός δεν απορροφά ενέργεια από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά μόνο για την εξυπηρέτηση των βοηθητικών του καταναλώσεων.

3. Ο σταθμός δεν υπερβαίνει, κατά τη λειτουργία του, τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής, όπως αυτή αναγράφεται στη Βεβαίωση.

Η ιστορία του έργου

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εξαγόρασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την εταιρεία Άναξ Ενεργειακή τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου 2023, η ΤΕΝΕΡΓ απέκτησε το σύνολο των εταιρικών μεριδίων της Άναξ Ενεργειακή 1 Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε., συμφερόντων της RES Invest, η οποία έχει λάβει το 2021 Βεβαίωση Παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 246,35413MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 246,35413MW, στις θέσεις ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ-ΑΛΩΝΙΑ – ΠΕΥΚΟΝ – ΣΧΟΙΝΙΑ – ΛΥΚΟΛΟΦΟΣ – ΓΥΜΝΟΝ – ΣΑΚΚΟΥΛΑ – ΜΟΥΡΟΧΩΜΙΑ – ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΜΑΝΔΡΕΣ – ΚΑΛΕΣ – ΧΩΡΑΦΙΑ – ΒΟΣΚΗ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΣΑΠΩΝ, των Δήμων ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ,ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ, των Περιφερειακών Ενοτήτων ΕΒΡΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ.

Με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, στις 25 Μαΐου 2023, εγκρίθηκε η αίτηση τροποποίησης που είχε υποβληθεί στην Αρχή στις 8 Μαρτίου 2023, ως προς την αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας σε «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Σαπών Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. και με διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης Παραγωγού έως τις 10 Ιουνίου 2046.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο και στην ηλιακή ενέργεια

Πέραν της κυριαρχίας της σε επίπεδο αιολικών έργων, την προηγούμενη περίοδο η ΤΕΝΕΡΓ προχώρησε σε σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της παρουσίας της και στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και σε άλλες εξαγορές που αφορούν φωτοβολταϊκά έργα, όπως των εταιρειών ΚΕΥ Ηλιακή Ενεργειακή και Καστράκι Ηλιακή Ενεργειακή Ι.Κ.Ε., οι οποίες αναπτύσσουν πέντε projects συνολικής ισχύος 222,3 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακόμη, στα σκαριά υπάρχουν κι άλλες συμφωνίες για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 50 MW στην περιοχή της Άρτας, καθώς και για φωτοβολταικό σταθμό 140 MW στη Βουλγαρία.

Παράλληλα, ο Όμιλος ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.

Έτσι από την ΤΕΝΕΡΓ αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ μετά από διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπου συμμετείχαν όλοι οι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι αλλά και μια κινεζική εταιρεία, ανέλαβε προς κατασκευή το mega φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 550 MW της ΔΕΗΑΝ στην Πτολεμαΐδα, το οποίο θεωρείται μείζονος σημασίας για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ορόσημο για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ.

Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ θα υλοποιήσει τη μελέτη, την προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ, που όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μετά από δύο αντίστοιχα στην Ισπανία, ισχύος 626 MW και 595 MW.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας

Η ΔEΘ, ο Κασσελάκης for Syriza, τα κόλπα του καζίνο Λουτρακίου, η συμφωνία Φέσσα-Χαλικιά και οι… Καμπουροχρυσικοί!

Ετσι θα είναι το νέο project 5 αστέρων, άνω των €125 εκατ. της Ikos στην Κρήτη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ