Με κεφαλαιακή «δύναμη πυρός» της τάξης των 135,75 εκατ. ευρώ (μέχρι τώρα) εξελίσσεται το σχέδιο των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Motor Oil για το χτίσιμο της μεγαλύτερης νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη επένδυση, εκτιμώμενου ύψους 375 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» στην οποία οι δύο όμιλοι συμμετέχουν με 50% ο καθένας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που προέρχονται από τις οικονομικές καταστάσεις της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» για το 2021, η εταιρεία δεν είχε ξεκινήσει την δραστηριότητά της μέχρι και την 31.12.2021 και έχει προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις με σκοπό να μπει σε λειτουργία το 2024.

Έτσι, τα οικονομικά μεγέθη αφορούν κυρίως σε έξοδα μίσθωσης χώρων γραφείων και λοιπά έξοδα Διοίκησης, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 14,52 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος, ωστόσο, της κεφαλαιακής κάλυψης του project έχουν σημειωθεί ενδιαφέρουσες κινήσεις. Ειδικότερα, στις 4 Οκτωβρίου 2021 μεταξύ της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ως εκδότη και των «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις» και “Moror Oil Renewable Energy” (MORE) ως ομολογιούχων υπογράφτηκε σύμβαση ομολογιακού δανείου ποσού 72.744.000 ευρώ. Το δάνειο καλύφθηκε από τους δύο ομολογιούχους κατά την αναλογία συμμετοχής τους στην κοινοπραξία, ήτοι ποσό 36.372.000 ευρώ για την κάθε πλευρά. Το επιτόκιο του εν λόγω δανείου ανέρχεται σε 3% και οι τόκοι καταβάλλονται κατά την 30.09.2022 (ημερομηνία λήξης του δανείου).

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» εξέδωσε νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, οποίο καλύφθηκε από τους μετόχους (κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, δηλαδή 50-50) με σκοπό την κάλυψη δαπανών κατασκευής. Στη συνέχεια, στις 26 Ιουλίου 2022 η εταιρεία συμφώνησε επιπλέον βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ποσού έως 33 εκατ. ευρώ, μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού από τη τράπεζα Optima Bank (συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που υπογράφονται στις 30 Αυγούστου, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες για τη συμφωνία μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Σημειώνεται ότι τα ηνία της διοίκησης της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» κρατούν η Πηνελόπη Λαζαρίδου, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ως Πρόεδρος, και ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE, ως Αντιπρόεδρος.

Τι θα περιλαμβάνει το project

Όλα αυτά δείχνουν ότι το σχέδιο προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με στόχο η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Σημειώνεται ότι η αρχική άδεια αφορούσε μονάδα 665 MW, ωστόσο πριν ακόμη την επίσημη ανακοίνωση της συμμαχίας με τη ΜΟΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε αίτηση τροποποίησης για την αύξηση ισχύος στα 876,6 MW, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη από όσες μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχουν αδειοδοτηθεί ή σχεδιάζονται μέχρι τώρα.

Η νέα μονάδα θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, δηλαδή στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος, όπου αφενός αποτελεί σταυροδρόμι των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων ενεργειακών «διαδρόμων», αφετέρου θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά.

Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η ανάθεση της κατασκευής στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και η σύμβαση προμήθειας με τη Siemens Energy για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW. Μάλιστα κατά πληροφορίες έχει επιλεγεί η τοποθέτηση της «ναυαρχίδας» του γερμανικού ομίλου και συγκεκριμένα του SGT5-9000HL, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%. Παράλληλα, η υποστήριξη σε έργα μηχανικού ανατέθηκε σε κοινοπραξία κορυφαίων εταιρειών, με επικεφαλής την Hill International, και με τη συμμετοχή των Tractebel-Engie.

Με βάση την ΑΕΠΟ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να φτάνει έως 6.620 GWh, ενώ προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV θα αναπτυχθούν στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

Η τροφοδότηση με το καύσιμο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ και υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.

Διαβάστε ακόμη:

Στο τραπέζι ανατιμήσεις έως 10% στα διόδια

Το… καπάρο επιστροφή στο Ελληνικό, το Ion Group για την Τράπεζα Πειραιώς, η Dimand για την ΕΠΟ και οι μετοχές του Ιβάν

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών