Στη σπαζοκεφαλιά των νέων τιμολογίων επιστρέφουν σε λίγες μέρες πάνω από 7 εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τον πυρήνα του πράσινου τιμολογίου και να το συγκρίνουν με τα άλλα χρωματιστά τιμολογιακά πακέτα.

Την 1 Δεκεμβρίου όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα «καλάθι» των τιμολογίων τους που θα προσφέρουν από αρχές του 2024, περίοδο κατά την οποία η αγορά επανέρχεται στο καθεστώς των χρεώσεων προ κρίσης. Όσοι  καταναλωτές δεν έχουν σύμβαση προμήθειας και όσοι δεν διατηρούν συμβόλαια σταθερής χρέωσης, θα μεταπέσουν αυτόματα στο νέο πράσινο τιμολόγιο που θα είναι ενιαίο για όλους τους παρόχους, εφόσον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν δηλώσουν την πρόθεσή τους να πάνε σε κάποιο  άλλο πρόγραμμα. Όσοι έχουν ενεργές συμβάσεις που ήταν σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων της ενεργειακής κρίσης και οι οποίες ξεπαγώνουν στα τέλη του έτους, θα έχουν το περιθώριο έως την 31 Ιανουαρίου  του 2024 να δηλώσουν εάν θα παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο και θα διατηρήσουν τις χρεώσεις αυτές.

Σε τι τιμή θα προσφερθεί το νέο τιμολόγιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει υποστηρίξει ότι το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ένα τιμολόγιο επιλογής των καταναλωτών γιατί θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να αξιολογεί και να συγκρίνει ομοειδή τιμολόγια μεταξύ  των προμηθευτών της αγοράς. Στελέχη πάντως του κλάδου προμήθειας επισημαίνουν ότι οι εταιρείες πειραματίζονται σε υψηλές τιμές στο νέο τιμολόγιο προκειμένου να αποθαρρύνουν τους πελάτες του στην λύση του ενιαίου τιμολογίου που έχει επιβληθεί με νόμο και δημιουργεί ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον στην αγορά ηλεκτρισμού.

Στην «τσιμπημένη» τιμή αποδίδεται το ρίσκο της πρόβλεψης καθώς η τιμή της κιλοβατώρας θα βγαίνει κάθε 1 μήνα.

Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι οι καταναλωτές δεν αποκλείεται από την 1 Ιανουαρίου να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων ως προς το κόστος του πράσινου τιμολογίου. Με αποτέλεσμα αν θελήσουν να το αλλάξουν, να πρέπει οι εταιρείες προμήθειας να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα μαζικά αιτήματα αλλαγής.

Ο μηχανισμός τιμολόγησης

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύεται ο μηχανισμός τιμολόγησης του ενιαίου τιμολογίου. Σύμφωνα με την απόφαση η βασική τιμή προμήθειας θα αλλάζει ανά εξάμηνο ενώ το υπουργείο έκανε αποδεκτό όπως έλεγαν χθες εκπρόσωποι του κλάδου, το αίτημα των παρόχων οι συντελεστές τιμολόγησης να αλλάζουν κάθε μήνα, κάτι που οι προμηθευτές θεωρούν ότι θα συμβάλλει σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Κατά άλλες πηγές όμως το θέμα αυτό χρήζει διευκρινίσεων καθώς η υπουργική απόφαση επισημαίνει ότι οι συντελεστές τιμολόγησης παραμένουν σταθεροί τουλάχιστον κατά τρεις μήνες. Λόγω της ασάφειας,  οι εταιρείες έχουν ζητήσει με επιστολή τους διευκρινίσεις από το ΥΠΕΝ.

Το νέο τιμολόγιο θα μπορεί να παρέχει και πάγια σταθερή χρέωση προμήθειας ανά μήνα μέχρι το ύψος των 5 ευρώ καθώς επίσης και εκπτώσεις. Όπως αναφέρεται η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση.

Ο ρόλος της ΡΑΑΕΥ

Με βάση την απόφαση, οι προμηθευτές οφείλουν να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους σε ευδιάκριτο σημείο και να κοινοποιούν στη ΡΑΕΕΥ μέχρι την 1 Δεκεμβρίου 2023, όλες της τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών, δηλαδή την βασική τιμή προμήθειας, την πάγια χρέωση προμήθειας, τυχόν εκπτώσεις και τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακυμάνσεις.

Η ΡΑΕΕΥ θα έχει την εποπτεία την παρακολούθηση και την συμμόρφωση για την τήρηση των υποχρεώσεων των προμηθευτών ενέργειας με σκοπό την ορθή επισήμανση και αποτύπωση των σημάνσεων διαφάνειας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Από 1 Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των προμηθευτών στους πελάτες τους ηλεκτρονικό η έντυπο διακριτό πεδίο με κωδικό QR, για την αυτόματη σύγκριση του τιμολογούμενο προϊόντος προμήθειας. Αν η ΡΑΑΕΥ διαπιστώσει σχετικές παραβάσεις από την πλευρά των προμηθευτών μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο έως το 1/1000 επί του ετήσιου κύκλου εργασιών του προμηθευτή.

Διαβάστε ακόμη

Ηρακλής 3: Στα δύο δισ. ευρώ οι κρατικές εγγυήσεις με… option περαιτέρω αύξησης

Προϋπολογισμός 2024: Προς επανεξέταση 1.064 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 15,5 δισ. ευρώ (πίνακες)

Το 2025 έρχεται η νέα Ακτή Β’ Βούλας από το κοινό σχήμα ΤΕΜΕΣ, Intracom και Προκοπίου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ