Δεν είναι μόνο η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία που υποφέρει από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος. Είναι και τα κρυπτονομίσματα που εκτός από το ράλι αποδόσεων, καταγράφουν και ράλι ενεργειακής κατανάλωσης. Εξελίσσονται, δηλαδή, σε εν δυνάμει απειλή για τον πλανήτη.

Το δημοφιλέστερο εξ αυτών, το Bitcoin, ξεπέρασε το Σάββατο τα 60.000 δολάρια, συνεχίζοντας ακάθεκτο τη φρενήρη πορεία του. Πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι καλωσόρισε τη νέα χρονιά, στα 37.000 δολάρια, στα μέσα Φεβρουαρίου έσπασε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το φράγμα των 50.000 δολαρίων και τώρα ξανά «προς τη δόξα τραβά»…

Την ίδια ώρα, όμως, εκτός από τους (πολλούς) άλλους «αστερίσκους» που συνοδεύουν όλη αυτή την υπόθεση, υπάρχει και η ενεργειακή διάσταση η οποία γίνεται διαρκώς πιο προβληματική.

Και τούτο καθώς, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, παράλληλα με την τιμή του Bitcoin έχουν εκτοξευθεί και οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που αυτό απαιτεί προκειμένου να «εξορυχθεί», κατά την δέουσα ορολογία.

Έτσι, το διάσημο κρυπτονόμισμα υπολογίζεται ότι καταναλώνει περί τις 121,36 TWh ετησίως, δηλαδή μια ανάσα από τη…Νορβηγία (με 122,20 TWh) και περισσότερο από την Αργεντινή (121 TWh), την Ολλανδία (108,8 TWh), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (113,20 TWh) και μια σειρά άλλες χώρες.

Με άλλα λόγια, αν το Bitcoin ήταν χώρα θα ανήκε στην κατηγορία των 30 πιο ενεργοβόρων…

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έχουν εξηγηθεί και αφορούν τον τρόπο δημιουργίας και «πιστοποίησης» του μεταξύ των χρηστών. Δεδομένου ότι είναι ψηφιακό νόμισμα peer-to-peer, το οποίο δεν ρυθμίζεται από κάποια κεντρική τράπεζα, οι ίδιοι οι χρήστες του καταγράφουν τις συναλλαγές τους και βεβαιώνουν ο ένας τον άλλο για το ποιός κατέχει τι, διατηρώντας ένα κοινό ψηφιακό αρχείο. Όλα αυτό το οικοδόμημα εδράζεται σε έναν τεράστιο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό υπολογιστών ανά τον κόσμο, που με βάση την τεχνολογία του blockchain, πραγματοποιούν συνεχείς μαθηματικούς υπολογισμούς και ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, με έπαθλο για τους νικητές, νέα Bitcoins. Για να φτάσουν οι παίκτες στη λεγόμενη «εξόρυξη», προσθέτουν συνεχώς υπολογιστές που δουλεύουν στο φουλ, καταναλώνοντας όλο και περισσότερη ενέργεια. Η οποία με τη σειρά της κοστίζει ακριβά, και παράλληλα επιβαρύνει το περιβάλλον λόγω των εκπομπών CO2.

Σε μια εποχή αυξημένης ευαισθητοποίησης απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και με τα επενδυτικά κεφάλαια να κατευθύνονται πλέον μετρώντας πολύ σοβαρά τα «πράσινα» κριτήρια και τους «κανόνες» του ESG, το ενεργοβόρο κρυπτονόμισμα καθίσταται μη ελκυστικό στους θεσμικούς επενδυτές. Θέτοντας, ταυτόχρονα, στο στόχαστρο άλλους, όπως ο Elon Musk.

Το μεγάλο αφεντικό της Tesla ήδη κατηγορείται από πολλούς ότι η εταιρεία του, λόγω των πρωτοπόρων δράσεών της, έλαβε μόνο πέρυσι 1,5 δις δολ. από περιβαλλοντικές επιδοτήσεις και ξόδεψε το ίδιο ποσό (1,5 δις δολ.) για Bitcoin, το οποίο εξορύσσεται κυρίως με ηλεκτρικό ρεύμα από άνθρακα…

Με όλα αυτά, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα μπορεί να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπο, τόσο με το άμεσο, -για τους χρήστες του-, όσο και με το έμμεσο, -για το περιβάλλον-, «κόστος» της υπέρογκης ενεργειακής κατανάλωσης.

Ήδη δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται την επιβολή ενός «φόρου άνθρακα» στα κρυπτονομίσματα. Αρκετοί όμως προβληματίζονται πλέον, πέρα από τον κίνδυνο της «φούσκας», και για ένα άλλο ζήτημα: Πόση «αξιοπιστία» μπορεί να έχει ένα νόμισμα που αν βγει από την «πρίζα» θα οδηγηθεί σε «γρήγορο θάνατο»;…