Στρατηγική παραμονής στην Ελλάδα αλλά σε σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή επιδιώκει σε πρώτη ανάγνωση ο ιταλικός κολοσσός της Εnel, την ίδια ώρα που η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της αποκτά εξίσου ελληνικό ενδιαφέρον, με τη ΔΕΗ να εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για την απόκτηση της δραστηριότητας στη γειτονική χώρα.

Οι Ιταλοί επιλέγουν μια σαρωτική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους, την οποία ξεδίπλωσε πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, Φραντσέσκο Σταράτσε, λίγο πριν την… αποστράτευσή του από την εταιρεία. Στόχος είναι να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες σε cash flow που θα υποστηρίξουν το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 37 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη 75 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2025. Στη νέα στρατηγική θα χωρέσουν και δύο χώρες που δεν είναι μέσα στις κύριες 6 γεωγραφικές περιοχές (ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία) ανάπτυξης και αυτές είναι η Αυστραλία και η Ελλάδα. Γι’ αυτές ο Ιταλός μάνατζερ δήλωσε ότι η Enel θα ακολουθήσει ένα συνεργατικό μοντέλο, το λεγόμενο Stewardship, για το οποίο προωθούνται επενδύσεις περίπου 15 δισ. ευρώ.

Ομως, από τα κεφάλαια αυτά, μόνο το 15% θα επενδύσουν οι Ιταλοί (άμεσες επενδύσεις, ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων), καθώς τα υπόλοιπα προορίζονται να επενδυθούν από τρίτους. Τα επόμενα τρία χρόνια αυτό το μοντέλο αναμένεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιταλικού ομίλου, να αποφέρει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε όρους σωρευμένου EBITDA, με αναμενόμενη αξία του μετοχικού μεριδίου του ομίλου από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ το 2025.

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο

Σήμερα η Enel Green Power έχει σε λειτουργία 482 MW, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,7 GW έως το 2030 που μένει να επιβεβαιωθεί από τις μετοχικές εξελίξεις σε ποιο βαθμό και πώς θα αναπτυχθεί. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αφορά κατά βάση το pipeline της εταιρείας χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας ακόμη και πώληση μετοχών από τη δεξαμενή των εν λειτουργία έργων.

Θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις και το ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή, λένε οι ίδιες πηγές, είναι όλα στο τραπέζι και η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο των συζητήσεων με τους υποψήφιους επενδυτές. Ομως η ωρίμανση αυτού του σχεδιασμού δεν είναι κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Ενδεχομένως να χρειαστούν μήνες, με κάποιες εκτιμήσεις να μη θεωρούν εύκολο να υπάρξει συμφωνία πριν το επόμενο εξάμηνο. Μετά το αιολικό στον Καφηρέα, στο οποίο οι Ιταλοί επένδυσαν 300 εκατ. ευρώ αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προετοιμασίας για να λειτουργήσουν, σε στάδιο κατασκευής βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 70 MW στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.

Η δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής είναι κερδοφόρα, κάτι άλλωστε που ερμηνεύεται και από την παραμονή της Enel στην Ελλάδα. Από το περασμένο καλοκαίρι, η ελληνική θυγατρική ανέθεσε στην BNP να προχωρήσει σε διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση της ENEL Green Power Hellas. Σε αυτό το «κάλεσμα» φάνηκε να ανταποκρίθηκαν ορισμένοι ισχυροί όμιλοι (Macquarie, CVC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.ά.), κάποιοι από τους οποίους σήμερα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον.

Στελέχη της αγοράς των ΑΠΕ με τα οποία συνομίλησε το «business story», εκτιμούν ότι το τίμημα που ζητούν οι Ιταλοί για να πουλήσουν το σύνολο των μετοχών τους είναι πολύ υψηλό (σ.σ. υπολογίζεται περί το μισό δισ.), κάτι που περιορίζει, όπως αναφέρουν, τις αποδόσεις των έργων για τους επενδυτές. Θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου για να αυξηθούν οι αποδόσεις αυτές και να γίνουν ελκυστικές. Αν η Εnel παραμείνει στην Ελλάδα όπως έχει δηλώσει, οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν έχουν αξία, λένε οι ίδιες πηγές, Οπως εκτιμούν, η εταιρεία θα χρειαστεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς (π.χ. εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροκίνηση κ.ά.), κάτι που η μητρική εταιρεία υπό ορισμένες προϋποθέσεις άφησε ανοικτό στην τελευταία ενημέρωση αναλυτών και δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι η Enel υπήρξε ενδιαφερόμενη και για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον διαγωνισμό της ΔΕΗ, καθώς θεωρήθηκε αποτρεπτική επιλογή η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας (49%). Η προετοιμασία του χαρτοφυλακίου για πώληση έστω και με τη μορφή του join venture όπως τελικά επιλέγει, έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι που για οργανωτικούς και τεχνικούς λόγους η εταιρεία απορρόφησε 7 θυγατρικές της. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας φαίνεται να εντάσσεται και η πρόσφατη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Enel Green Power Hellas κατά 151 εκατ. ευρώ «με επιστροφή του συνόλου των εισφορών που αντιστοιχούν στην ονομαστική αξία των μετοχών αυτών στον μέτοχο».

Η περίπτωση της Ρουμανίας

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, στη γειτονική Ρουμανία η στρατηγική των Ιταλών εκδηλώνεται με την αποχώρηση από τη χώρα. Την ίδια επιλογή θα ακολουθήσουν από το 2023 οι αντίστοιχες επενδύσεις στο Περού και την Αργεντινή, οι οποίες θα προστεθούν στη Ρωσία και τη Χιλή που αποχώρησε πρόσφατα. Η απόφαση της Enel να αποεπενδύσει από τη Ρουμανία ανοίγει και τυπικά τον χορό της διεκδίκησης της εταιρείας και φουντώνει τις πληροφορίες για εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ. Παρότι η τελευταία χλιαρά έχει διαψεύσει τις πληροφορίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το ρουμανικό utility με τους 2.800.000 πελάτες και τους 3.100 εργαζομένους, με το οποίο φαίνεται να «φλερτάρουν» και επενδυτικά funds, έχει μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει στην «αγκαλιά» της ΔΕΗ. Ανθρωποι με γνώση των επαφών και συζητήσεων δεν αποκλείουν οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν άμεσα, ωστόσο η οριστικοποίηση της συμφωνίας μπορεί να χρειαστεί κάποιους μήνες. Ως παράδειγμα φέρνουν τη Voltera με το χαρτοφυλάκιο των 100 MW, για την οποία χρειάστηκαν περί τους 3 μήνες για να κλείσει η συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Η Enel Romania, την οποία διοίκησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από το 2016 έως τα μέσα του 2019, έχει αναπτύξει στη γειτονική χώρα δραστηριότητες αντίστοιχες με την ελληνική εταιρεία (ηλεκτροπαραγωγή, ΑΠΕ) και ένα δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελείται από 128 χιλιάδες χιλιόμετρα. Στον τομέα της λιανικής διαθέτει 84 καταστήματα.

Η Εnel Romania διείσδυσε στην αγορά της γειτονικής χώρας το 2005 και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στον τομέα των ΑΠΕ 1 δισ. με την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να ανέρχεται σε 534 MW. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο η εταιρεία αγόρασε από τη Μυτιληναίος δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 90 MW.
H ENEL δραστηριοποιείται στη Ρουμανία στη λιανική αγορά μέσω των Enel Energie και Enel Energie Muntenia, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των E-Distributie Banat, E-Distributie Dobrogea και E-Distributie Muntenia και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω της Enel Green Power Romania.

Διαβάστε ακόμη 

Σε… πανικό η Γιουβέντους – Παραιτήσεις, υποψίες για σκάνδαλα και «βουτιά» 10% στη μετοχή 

Διψήφιο «άλμα» στις τιμές του real estate – Ποια διαμερίσματα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση 

Παναγιώτης Ψυχάρης: Σε πλειστηριασμό η οικία του στο Ψυχικό