Τα χιονοδρομικά κέντρα στηρίζονται στο χιόνι για την επιβίωσή τους ως επιχειρήσεις, είτε το χιόνι αυτό πέφτει από τον ουρανό ως χιονονιφάδες, είτε διοχετεύεται στις πίστες μέσα από τα κανόνια χιονιού που αυτές διαθέτουν.

Εξαιτίας όμως της κλιματικής αλλαγής, όλο και περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα χρησιμοποιούν και μία επιπλέον μέθοδο για να συμπληρώσουν το χιόνι που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία τους και αυτή είναι η λεγόμενη «καλλιέργεια χιονιού», σύμφωνα με το CNN Travel.

Καλλιέργεια χιονιού είναι η συλλογή και η αποθήκευση του χιονιού μετά το τέλος της χειμερινής σεζόν κάτω από τεράστιες, μονωμένες σκηνές και στη συνέχεια η εκτύλιξή του τον επόμενο χειμώνα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί στις πίστες.

 

Η καινοτόμος Φινλανδία ξαναχτυπά

Πρωτοποριακή στην καλλιέργεια χιονιού εμφανίζεται η Φινλανδία, όπου το θέρετρο Λέβι στα βόρεια της χώρας μπορεί με αυτή τη μέθοδο να ανοίγει τις πίστες του στις αρχές Οκτωβρίου και να διεξάγει τους αγώνες σκι για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση τα κανόνια χιονιού που καταναλώνουν τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία τους, δεν είναι πλέον απαραίτητα.

Στο θέρετρο Λέβι υπάρχουν εννέα στρατηγικά τοποθετημένοι χώροι αποθήκευσης του χιονιού. Το χιόνι αυτό ανήλθε φέτος στα 200.000 κυβικά μέτρα. Όλα τα αναχώματα χιονιού καλύπτονται με μόνωση και αδιάβροχα προστατευτικά υλικά.

Σε όλο αυτό το εγχείρημα υπήρξε φυσικά μία καμπύλη μάθησης αρκετών χρόνων, που ξεκίνησε από το 2016 και συνεχίζεται. Αφορμή στάθηκαν οι επανειλημμένες ακυρώσεις των αγώνων σλάλομ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην πίστα «Λέβι Μπλακ» λόγω έλλειψης χιονιού. Η διαδικασία της μάθησης οδήγησε τελικά στην σωστή προετοιμασία κάθε χρόνο, όχι μόνο μιας σειράς από πίστες για τους επισκέπτες, αλλά επίσης και στη δημιουργία της νέας πίστας επιδείξεων με το όνομα «Levi Glacier», καθώς και διαδρομών «cross-country».

Είναι σημαντικό ότι με την καλλιέργεια χιονιού το χιονοδρομικό κέντρο κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στοχεύει στην μηδενική εκπομπή ρύπων διοξειδίου μέχρι το 2050.

Το Λέβι, το οποίο χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργεια από το 2020, χρησιμοποιεί μηχανήματα εκχιονισμού που λειτουργούν με βιοκαύσιμα για τη σεζόν 2023-24, καθιστώντας τη χιονοκαλλιέργεια ακόμη πιο πράσινη εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Η λύση για τα ολυμπιακά αγωνίσματα χιονιού

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επικοινωνίας του Λεβί, εδώ και χρόνια το καλλιεργημένο χιόνι που είναι εξίσου καλό με το φρέσκο,  στηρίζει αγώνες σκι κορυφαίου επιπέδου σε όλη την Ευρώπη.

Από το 2014, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της Ρωσίας, οι διοργανωτές ξεκίνησαν να αποθηκεύουν περίπου 800.000 κυβικά μέτρα χιονιού για να συμπληρώσουν τις προμήθειες και να διασφαλίσουν ότι τα αλπικά αγωνίσματα θα μπορούσαν να διεξαχθούν, έχοντας υπόψη τους τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Παρόμοια διαδικασία επαναλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ το 2018 και του Πεκίνου το 2022.

Στη Σερβίνια της Ιταλίας χρησιμοποιήθηκε αποθηκευμένο χιόνι για τη δημιουργία της νέας πίστας κατάβασης του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι, η οποία ξεκινούσε ψηλά από τον παγετώνα «Theodul» πάνω από το Τσερμάτ της Ελβετίας, διέσχιζε τα σύνορα με την Ιταλία και κατέληγε στη γραμμή τερματισμού που βρισκόταν υπό τη σκιά του επιβλητικού Μάτερχορν.

Στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο Κίτζμπουχελ, όπου διεξάγεται ο φημισμένος αγώνας κατάβασης Χάχνενκαμ, το χιόνι καλλιεργείται από το 2015. Η αποθήκη χιονιού είναι τοποθετημένη απευθείας στην προστατευμένη πίστα και περιέχει περίπου 30.000 κυβικά μέτρα χιονιού, αποθηκευμένα κάτω από μονωμένα καλύμματα.

Στο Νταβός της Ελβετίας, η καλλιέργεια χιονιού χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας πίστας για σκι ανωμάλου δρόμου μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων η οποία ανοίγει στα τέλη Οκτωβρίου. Περίπου 20.000 κυβικά μέτρα τεχνητού χιονιού δημιουργούνται για αυτό τον σκοπό μήνες πριν, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ή Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Ρόζεναστ, επικεφαλής επικοινωνίας του Νταβός, η διαδρομή ανωμάλου δρόμου είναι πολύ δημοφιλής για τους επαγγελματίες του είδους και έρχονται σκιέρ από 12 διαφορετικές χώρες που ξεκινούν από νωρίς τις προπονήσεις τους.

Διάσωση των παγετώνων

Στη Βόρεια Αμερική, χιονοδρομικά κέντρα όπως το Μπανφ Σάνσαιν του Καναδά και το Αραπάχο Μπέιζιν του Κολοράντο, παγιδεύουν με φράχτες το χιόνι που μεταφέρει ο άνεμος και το αναδιανέμουν σε άλλα μέρη του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το χιόνι της χρονιάς το οποίο αναπόφευκτα μετά το τέλος του χειμώνα λιώνει και εξαφανίζεται.

Ένα άλλο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο, το Λάαξ, χρησιμοποιεί καλλιέργεια χιονιού για να προστατεύσει τον υπό εξαφάνιση παγετώνα Βόραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών κινδυνεύει να εξαφανιστεί τα επόμενα 30-35 χρόνια, εάν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Το χιόνι μεταφέρεται στον παγετώνα τον Μάιο και καλύπτεται με μόνωση μέχρι τον Σεπτέμβριο για να επιβραδυνθεί το λιώσιμο του πάγου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λάαξ, η κάλυψη τμημάτων του παγετώνα με μεγάλους όγκους χιονιού την άνοιξη επιτρέπει τη διεξαγωγή χειμερινών σπορ λίγο νωρίτερα μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς να χρειάζεται να πέσει εκ νέου φρέσκο χιόνι.

Στη νοτιοανατολική Ελβετία, οι ειδικοί επιστήμονες Φέλιξ Κέλερ και Γιοχάνες Όρλεμανς, που μελετούν τους παγετώνες, πραγματοποίησαν το 2017 μία μελέτη την οποία στη συνέχεια μοντελοποίησαν στον υπολογιστή. Οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η κάλυψη μέρους του παγετώνα Μόντερατς με τεχνητό χιόνι θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό τήξης του και να οδηγήσει ακόμη και σε ανάπτυξή του μέσα σε 10 χρόνια, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Βασίστηκαν στην ιδέα ότι αν τοποθετούνταν ψεκαστήρες, με παρόμοια τεχνολογία με τα κανόνια χιονιού, πάνω από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο του πιο επιρρεπούς στο λιώσιμο πάγου και πραγματοποιούσαν συνεχείς ψεκασμούς, θα μπορούν να τα καταφέρουν.

Το έργο, γνωστό ως «MortAlive», ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 και βρίσκεται στο στάδιο της συγκέντρωσης κεφαλαίων. Παρόλ ‘αυτά, οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για ένα ημίμετρο, όταν η πραγματική λύση είναι να σταματήσει η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμη:

Ακίνητα: Τα «σώζουν» από το Κτηματολόγιο και τα «τσιμπάει» η εφορία

Ολα του γάμου δύσκολα (Εφραίμ, Σαμαράς, Δένδιας), ο ανασχηματισμός της Μεζέβ και οι διαδικτυακές ανησυχίες της προεδρικής φρουράς Τσίπρα

Πιο πίσω πάει η νέα μαρίνα Ναυπλίου των 25 εκατ. μετά την «κόκκινη κάρτα» από το υπουργείο Πολιτισμού (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ