Nα ανοίξει ξανά την αγορά φυσικού αερίου που επλήγη από την ενεργειακή κρίση, επιδιώκει ο ιταλικός κολοσσός της Italgas στον οποίο έχουν περιέλθει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην Αττική, αλλά και την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΑ Αττικής κ. Λεωνίδα Μπακούρα, ο ρυθμός των νέων συνδέσεων έπεσε πέρυσι κατά 50% στις 12.000, καθώς η κρίση «πάγωσε» το ενδιαφέρον και έστρεψε τον κόσμο σε άλλα μέσα θέρμανσης.

Ειδικά στη βιομηχανία, η εταιρεία έχασε τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, επτά βιομηχανικούς πελάτες, οι οποίοι σταμάτησαν λόγω υψηλών τιμών, την κατανάλωση αερίου και «γύρισαν» σε LPG και μαζούτ αλλά το τελευταίο δίμηνο επέστρεψαν στην εταιρεία.

«Όταν η τιμή από 0,35 το κυβικό εκτινάχθηκε στα 3 ευρώ ήταν αδύνατο για μια βιομηχανία να παραμείνει στο φυσικό αέριο, για αυτό και χρειάστηκε να βρει εναλλακτική λύση για 3 μήνες» δήλωσε, την Τετάρτη, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής.

Φέτος που τα μηνύματα από την αποκλιμάκωση των τιμών είναι πιο ενθαρρυντικά, τα σημάδια αναζωογόνησης της αγοράς ήταν ορατά μετά το Πάσχα, με αποτέλεσμα ο Ιούνιος να κλείσει με 5.061 συνδέσεις, ενώ για το σύνολο του 2023, οι προβλέψεις δείχνουν το πελατολόγιο να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με πέρσι με 13.500 νέες συνδέσεις και την κατασκευή 58 χιλιομέτρων. Στο πικ της ανάπτυξης το 2021, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 22.000 νέα συμβόλαια.

Ο κ. Μπακούρας που έχει διαγράψει μια πετυχημένη πορεία τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής σε Θεσσαλονίκη –Θεσσαλία) είναι ο άνθρωπος των Ιταλών στην Ελλάδα που έχει ήδη αναλάβει τα ηνία και των τριών ΕΔΑ, οι οποίες πρόκειται να ενοποιηθούν σε μία, με διαδικασία που όπως προσδιορίστηκε χθες θα έχει ολοκληρωθεί, έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της Italgas ως το 2029 προβλέπεται να φτάσει τα 900 εκ. Αυτό αναμένεται να διαμορφώσει και αυξημένα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, θέμα όμως για το οποίο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής, λέγοντας χθες ότι αποτελεί θέμα του μετόχου, το οποίο θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Πλάνο Ανάπτυξης 2023-2029

Για την επόμενη επταετία 2023 – 2029, στο πλάνο της ΕΔΑ Αττικής είναι η τροφοδότηση 58 δήμων με φυσικό αέριο, ενώ το επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1 δισ. προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση δικτύου, την ανάπτυξη δικτύου με σκοπό την αύξηση της κάλυψης της περιοχής που ελέγχει η εταιρεία (633 χιλ χαμηλής πίεσης και 16 χιλ. μέσης πίεσης).

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή 4 σημείων έγχυσης βιομεθανίου στην Αττική και ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου.

Με φυσικό αέριο θα συνδεθούν ταυτόχρονα και νέοι δήμοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Ηπειρωτικής Αττικής, όπου το σχέδιο προβλέπει 7 σταθμούς LNG μικρής κλίμακας έως το 2029 (Μεγάρων, Ραφήνας, Αρτέμιδας, Σαρωνικού. Μαραθώνα, Μάνδρας, Λαυρεωτικής).

Η νέα στρατηγική

Ο κ. Μπακούρας ανέλυσε διεξοδικά, χθες, την πολιτική επέκτασης της ΕΔΑ Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη χαρτογράφηση περιοχών και την αυτοψία για προσέλκυση νέων πελατών αλλά και την απόλυτη συνέπεια στους χρόνους, ώστε η σύνδεση με το δίκτυο να γίνεται μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του συμβολαίου.

Στην υπηρεσία του πολίτη μπαίνουν ταυτόχρονα 14 σημεία εξυπηρέτησης πελατών, μέσα από τα οποία ο κόσμος θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για το δίκτυο μέχρι και να προχωρήσει σε διαδικασία σύνδεσης. Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των υπηρεσιών, θα παρέχεται η ηλεκτρονική υποβολή των εγγράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου σύνδεσης, ενημέρωση του τελικού καταναλωτή για την εξέλιξη των εργασιών σύνδεσης κ.α.

Όπως αναφέρθηκε χθες, μεγάλη ανάσα πρόσφερε στην εταιρεία η ιδιωτικοποίησή της, καθώς την απάλλαξε από τα δεσμά του νόμου των δημοσίων συμβάσεων και της έδωσε την ευελιξία που απαιτούνταν για την σύναψη εργολαβικών συμβάσεων με σκοπό την ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου.

Ανάπτυξη δικτύου

Οι επενδύσεις της ΕΔΑ Αττικής για το 2023 θα ανέλθουν σε 41,49 εκατ. με στόχο την ανάπτυξη δικτύου μήκους 122,44 χιλιομέτρων χαμηλής και 1,5 χιλιομέτρου μέσης πίεσης, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών για την εγκατάσταση 14.514 μετρητών και την αντικατάσταση 10 χιλιομέτρων δικτύου από χυτοσιδηρό στο κέντρο της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας μέχρι το 2026 σε μήκος 55 χιλιομέτρων. Παράλληλα προβλέπεται η δωρεάν αντικατάσταση όλων των μετρητών με ψηφιακούς μετρητές.

Η Italgas δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των δικτύων διανομής, έφερε και στην Ελλάδα την τεχνολογία PICARRO, η οποία είναι θεωρείται η πλέον εξελιγμένη, σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά τον προληπτικό έλεγχο ανίχνευσης ενδεχόμενων διαρροών επί του ενεργού δικτύου φυσικού.

Με το σύστημα Picarro επιτυγχάνεται ταχύτητα εκτέλεσης των ελέγχων, ακρίβεια των αποτελεσμάτων, εύρος των περιοχών που εποπτεύονται και μείωση εκπομπών μεθανίου (CH4).

Διαβάστε ακόμη

Διονύσης Αθανασάκος: Γιατί η Real Consulting εξαγόρασε την AMS – Οι προοπτικές της νέας επένδυσης (pics)

Mπρουμίδης: «Δυνατά στα ψηφιακά η Vodafone Eλλάδας με έργα 270 εκατ. ευρώ»

Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ασφαλίζονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ