Ψηφιακά έργα κοντά στα 270 εκατ. ευρώ, στην πλειονότητά τους κοινοπρακτικά, έχει ήδη εξασφαλίσει η Vodafone Eλλάδας, εκ των οποίων περί τα 70- 80 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για τη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας εντός του 2023, όπου καταγράφεται για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5,9% (στα 398 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ) και άνοδος κατά 2,9% ειδικά στα έσοδα από υπηρεσίες (359 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση τις αναθέσεις έργων δημοσίου τομέα μέχρι σήμερα, ο αρχικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, έχει ξεπεραστεί με την αξία των αναθέσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο να ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ και τώρα να έχει αγγίξει τα 270 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπρουμίδης έκανε εκτενή αναφορά και στις προτεραιότητες για τον κλάδο που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ξεκινώντας από το θέμα των αδειοδοτήσεων «που θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς αφού οι τηλεπικοινωνίες συνολικά αποτελούν κρίσιμες υποδομές και θα πρέπει να προτεραιοποιηθούν σε θέματα ηλεκτροδοτήσεων κ.ά.», ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της αναπροσαρμογής των μειωμένων, κατά 30% με 40% έναντι των διεθνών προτύπων, ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα «με αποτέλεσμα τελικά η πυκνότητα κεραιών να είναι μεγαλύτερη και να είναι μεγαλύτερα και τα συνολικά κόστη», καθώς και στην απελευθέρωση συχνοτήτων για μεγαλύτερη διείσδυση του 5G και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτραπεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις τηλεπικοινωνίες στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαβούλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, επεσήμανε τα εξής: «Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (πχ τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή».

Ειδικά για τα δεδομένα κινητής ανέφερε ότι αποτελούν, ίσως, το μοναδικό αγαθό του οποίου η τιμή υποχωρεί συνεχώς, ανεξαρτήτως της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπενθύμισε ο κ. Μπρουμίδης, η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος:

«Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση πλήττει εξακολουθητικά και με σφοδρότητα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων, των data centers.  Αλλά η επιβάρυνση δεν προέρχεται μόνο από το ενεργειακό κόστος καθώς παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή μόνο για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε περίπου  κατά 70% πέρυσι».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Τηλεόραση

Σε σχέση με τις επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου, ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε και στη θετική πορεία της τηλεόρασης «λόγω περιεχομένου και συνεργασιών» προσεγγίζοντας τους 180.000 συνδρομητές, κοντά στον πρώτο στόχο των 200.000 συνδρομητών για το αμέσως επόμενο διάστημα. Το Vodafone TV χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες με Disney+ και Warner Bros – Discovery έχει προσθέσει φέτος στο πρώτο εξάμηνο περίπου 20.000 νέους συνδρομητές (από 3.000 περίπου που ήταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι).

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αφορά και στο υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζεται στην εταιρεία που κατανέμει τον χρόνο εργασίας σε 60% τηλεργασία και 40% στο γραφείο, κάτι που επιδρά θετικά στους εργαζομένους της εταιρείας από πλευράς ικανοποίησης στο εργασιακό τους περιβάλλον και παραγωγικότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με τυχόν περικοπές στην Ελλάδα σε συνέχεια των αποφάσεων στο μητρικό όμιλο που έγιναν γνωστές τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα για τη Vodafone Eλλάδας η οποία έχει ανοίξει 40 -50 νέες θέσεις εργασίας τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε ακόμη 

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε γνωστό beach bar στη Βουλιαγμένη – «Ξεχνούσε» να κόβει αποδείξεις (pic)

Το σχέδιο της Italgas για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Αττική

Απ. Βακάκης: Σε στρατηγική αποπληθωρισμού η Jumbo με… εγγυημένο μέρισμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ