Ενέργεια & Περιβάλλον

TotalEnergies: Προς ταχύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων

  • newsroom


Ο γαλλικός κολοσσός ενισχύει την «πράσινη» στροφή του και συγχρονίζεται με τους ρυθμούς της Ε.Ε.

Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies SE πιθανότατα θα στοχεύσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των πελατών του με ταχύτερο ρυθμό έως το 2030 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσει πιο φιλόδοξους κανονισμούς για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Patrick Pouyanne.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είναι γνωστό, θα προτείνει δέσμη μέτρων στις 14 Ιουλίου για την υλοποίηση της στρατηγικής του EU Green Deal, που απαιτεί μείωση κατά 55% των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ο προηγούμενος στόχος ήταν περικοπή κατά τουλάχιστον 40%.

«Η στρατηγική μας είναι ουσιαστικά η προσαρμογή στις αγορές ενέργειας», δήλωσε η Pouyanne σε συνέδριο στο Aix-en-Provence στη νότια Γαλλία, χθες, Κυριακή. Εάν η Επιτροπή υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών κατά 55%, η TotalEnergies μπορεί να αυξήσει τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές των πελατών της στην Ευρώπη σε 40% έως το 2030, από τα τρέχοντα επίπεδα του 30%, όπως ανέφερε, σύμφωνα με το Bloomberg. .

Η TotalEnergies εντείνει τις επενδύσεις της σε καθαρή ενέργεια ως μέρος ενός σχεδίου για μηδενικές εκπομπές για τους πελάτες της στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η εταιρεία, η οποία στοχεύει να είναι ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους ομίλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο έως το 2030, πρόσθεσε πρόσφατα το «Energies» στο όνομά της για να επισημάνει το αυξανόμενο μερίδιο των επιχειρήσεων εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιό της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γαλλικός κολοσσός έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και στην Eren Group του Π. Μουράτογλου. Μέσω της Total Eren δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα με ευρύτατο χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων. Παράλληλα, όμως, η TotalEnergies περιλαμβάνεται στους πρωταγωνιστές και στο επίπεδο των αδειών για ερευνητικές δραστηριότητες στα ελληνικά «οικόπεδα» όπου πιθανολογείται η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.