Άδεια στην εταιρεία διαχείρισης έργου του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου χορήγησε σήμερα η Τουρκία, για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του πυρηνικού σταθμού.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι είχε υποβάλει στην τουρκική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας την πρώτη δέσμη εγγράφων στις 17 Μαρτίου και τη δεύτερη στις 24 Αυγούστου, προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας.

Τη χορήγηση της άδειας ακολουθούν οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και παραγωγής, οι οποίες αποτελούν τις τελικές φάσεις της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού για την ασφαλή λειτουργία του.

«Η απόφαση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών Εγκαταστάσεων (NDK) να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου επιβεβαιώνει ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», ανέφερε η Αναστασία Ζοτέεβα, γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, «Akkuyu Nuclear Company», σε ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Η άδεια αυτή, όπως είπε η Ζοτέεβα, είναι η αρχή «ενός νέου, σημαντικού και υπεύθυνου σταδίου στην πορεία του έργου». Το επόμενο στάδιο αφορά στη λήψη άδειας επιχειρησιακής λειτουργίας της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να γίνει η φόρτωση των πυρηνικών καυσίμων στον αντιδραστήρα και η έναρξη του ελέγχου πριν από την έναρξη της παραγωγής.

Μετά την κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων, ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, που βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας στις ακτές της Μεσογείου, στη νότια Τουρκία, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 35 δισ. κιλοβατώρων. Σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, η πρώτη μονάδα αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2025.

Διαβάστε ακόμη

Το «πάρτι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Γιατί οι μετοχές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ

Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα για πέμπτο διαδοχικό μήνα (γράφημα)

Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Στόχος η καθοδήγηση των επιχειρήσεων για την πολυμορφία των φύλων στα ΔΣ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ