Οι προοπτικές των επενδυτών της Γερμανίας βελτιώθηκαν απροσδόκητα για πέμπτο συναπτό μήνα, αναζοπυρώνοντας την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να σταθεροποιηθεί καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 12,8 τον Δεκέμβριο από 9,8 τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για πτώση.

«Παρά την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, η εκτίμηση της κατάστασης και οι οικονομικές προσδοκίες για τη Γερμανία ενισχύθηκαν και πάλι ελαφρώς», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Γουάμπαχ σε ανακοίνωσή του. «Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι διπλασιάστηκε το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μεσοπρόθεσμα».

Έπειτα από έναν κύκλο σύσφιγξης ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλλον έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, με τους επενδυτές να εστιάζουν αντίθετα στο πότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν να τα μειώνουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση της οικονομάις είναι λιγότερο ενθαρρυντική: Η Γερμανία βρίσκεται σχεδόν σίγουρα στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο θα ακολουθήσει αυτήν της τρέχουσας περιόδου. Η Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή θα αρχίσει να επεκτείνεται μόλις το 2024, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα ανακάμψουν και το σκηνικό αναμένεται να βελτιωθεί στον σημαντικό τομέα της μεταποίησης.

Ο τελευταίος είχε άσχημο ξεκίνημα στο τέταρτο τρίμηνο, με τη βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται για πέμπτο μήνα τον Οκτώβριο. Οι κατασκευαστές – η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας – επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ακριβή ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Η αδυναμία έχει επίσης αρχίσει να διαχέεται στην αγορά εργασίας, η οποία έχει μέχρι στιγμής εκπλήξει με την ανθεκτικότητά της σε μια περίοδο νομισματικής σύσφιξης. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021.

Το χάος αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Γερμανίας δεν βοηθά την κατάσταση. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κορυφαίοι αξιωματούχοι του κυβερνητικού του συνασπισμού προσπαθούν να σφραγίσουν μια συμφωνία για ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το 2024, αφού ηαπόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας πριν από έναν μήνα ανέτρεψε την πρακτική δεκαετιών της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τα ειδικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη

5+1 παράγοντες που θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές στα ακίνητα το 2024 (πίνακας + pics)

Zara: Τι απαντά για τη διαφημιστική καμπάνια που «κατέβασε» μετά το #BoycottZara (tweet)

Μετρό & Τραμ: Στάση εργασίας το βράδυ της Τρίτης 12/12

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ