ΑΓΟΡΕΣ

Το «πάρτι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Γιατί οι μετοχές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 - Σε υψηλά από το 2010 ο ιταλικός FTSE MIB κι από το 2017 ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 - Και φυσικά, μην ξεχνάμε το +37% του ελληνικού χρηματιστηρίου - Citi: Oι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου το 2024 – Tα τέσσερα θέματα που θα κυριαρχήσουν

«Πάρτι» έχουν στήσει οι επενδυτές στην αγορά μετοχών της Ευρώπης, με τους κυριότερους δείκτες είτε να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, είτε να «φλερτάρουν» μ’ αυτά, αγνοώντας επιδεικτικά τις επίμονες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης Euro Stoxx 50 καταγράφει το πιο «καυτό» ράλι από το 1999, δηλαδή των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών, εμφανίζοντας κέρδη σχεδόν 15% από τον Οκτώβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δείκτης Euro Stoxx 600, οποίος ενισχύεται κατά 11% από τις αρχές του έτους, έχοντας ξεπεράσει τις 470 μονάδες και βάζοντας πλώρη για το ιστορικό υψηλό των 486 μονάδων, το οποίο είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο βασικός μοχλός ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών εδράζεται στην προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν «ξεμπερδέψει» με τις αυξήσεις επιτοκίων και ετοιμάζονται για τη μεγάλη στροφή προς τη χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία κατά παράδοση ευνοεί τις αγορές μετοχών και ομολόγων, βελτιώνοντας την επενδυτική ψυχολογία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν ήδη υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού.

Μάλιστα, οι traders «στοιχηματίζουν» ότι η Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε τουλάχιστον πέντε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση είτε του Μαρτίου, είτε του Απριλίου.

Αυτή η προσδοκία, όπως είναι εύλογο, έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία, η οποία «παλεύει» για να αποφύγει την ύφεση.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε σε τριμηνιαίο επίπεδο κατά 0,1%. Εάν βρεθεί σε αρνητικό έδαφος και το δ’ τρίμηνο, τότε τεχνικά η Γηραιά Ήπειρος θα βρίσκεται σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 2020 και την εποχή της πανδημίας.

«Ο φόβος των επενδυτών ότι θα χάσουν το ράλι, αποτελεί τον καλύτερο ανοδικό καταλύτη για τις ευρωπαϊκές αγορές» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Αντρέας Λίπκοβ, αναλυτής της Comdirect Bank Strategist.

Παρότι το ανοδικό momentum έχει αμβλυνθεί μερικώς τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναζωπύρωση έως το τέλος του έτους, ωθώντας τις μετοχές προς νέα ιστορικά υψηλά, προσθέτει ο ίδιος, μιλώντας στο Bloomberg.

Ρεκόρ σε Γερμανία, Γαλλία

Ακόμη και στη Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο, ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX διανύει μια εποχή ευφορίας, σκαρφαλώνοντας άνω των 16.800 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Από τις αρχές του έτους, τα σωρευτικά κέρδη υπολογίζονται σε 20% (τα δεύτερα υψηλότερα την τελευταία 10ετία), με τον DAX να εμφανίζει θετικά πρόσημα 11 φορές στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Πέραν των βαριών χαρτιών, τα οποία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (Siemens, Sartorius, Infineon), το ράλι έχει διαχυθεί σε όλους τους κλάδους, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε αυτήν την αγοραστική ευφορία.

Στη Γαλλία, την ίδια στιγμή, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό των 7.577 μονάδων, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από διάφορες εισηγμένες, όπως η L’Oreal και η Schneider Electric. Από τις αρχές του 2023, η άνοδος ξεπερνά το 17%, με το ¼ να προέρχεται από τις εταιρείες luxury προϊόντων (LVMH, L’ Oreal, Hermes).

«Οι χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα αποτελούν τους βασικούς “καθοδηγητές” του CAC 40 προς τα ιστορικά υψηλά» σχολιάζει στο Bloomberg η Αμελί Ντερμπούρε, αναλύτρια στην Amundi. «Υπάρχει ένα ευρύ ράλι στις αγορές μετοχών, το οποίο ευνοεί όλους τους κλάδους» προσθέτει.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο ιταλικός FTSE MIB «φιγουράρει» στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ξεπέρασε τις 10.100 μονάδες για πρώτη φορά από το 2017. Στα δικά μας, δε, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κάνοντας ράλι 37% από τις αρχές του 2023, βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Διαβάστε ακόμα

5+1 παράγοντες που θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές στα ακίνητα το 2024 (πίνακας + pics)

Mytilineos: Νέα σύμβαση 1 δισ. λιρών για mega project στο Ην. Βασίλειο – Από κοινού με τη Vernova

ΑΕΓΕΚ: Το «disaster story» και το σφυρί για οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στον Ωρωπό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""