Ενέργεια & Περιβάλλον

«Τρέχουν» για τις ιδιωτικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ

  • Μαριάννα Τζάννε


Το πανίσχυρο Carlyle και η Αλγερινή Sonatrach ενισχύουν τα σχήματα των Glencore και Vitol για τα ΕΛΠΕ - Έως τις 20 Δεκεμβρίου η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ - Πάει για το 2019 ο διαγωνισμός για την αποθήκη της Καβάλας

Της Μαριάννας Τζάννε
  
Το πρώτο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται να προχωρήσει η επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου καταβάλλεται προσπάθεια από το ΤΑΙΠΕΔ να κλείσει η εκκρεμότητα της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ υπό το νέο μετοχικό σχήμα, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί αρμόδιες πηγές του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, επιβεβαιώνοντας την μετάθεση για το 2019 ενός ακόμη διαγωνισμού που είναι η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα.

Ειδικότερα, για τα ΕΛΠΕ καλά ενημερωμένες  πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι έχουν σχεδόν κλειδώσει οι κοινοπραξίες που θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για το 50,1% των πετρελαίων. Όπως αναφέρουν στους δύο ενδιαφερόμενους και από τους ισχυρότερους traders παγκοσμίως, θα ενταχθούν στο σκέλος που αφορά την Glencore, το πανίσχυρο αμερικανικό fund του Carlyle, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του newmoney.gr  στα μέσα Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, με το σχήμα της Vitol φαίνεται να συντάσσεται η Αλγερινή Sonatrach. Μολονότι από το ΥΠΕΝ διαμήνυαν την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται προς τα τέλη Γενάρη, χθες κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν ότι ο διαγωνισμός θα πάει ακόμη πιο πίσω, παρά το γεγονός ότι μία από τις βασικές εκκρεμότητες που ήταν η συμμετοχή του δημοσίου στην νέα εταιρεία των ΕΛΠΕ που θα στεγάσει το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων στους υδρογονάνθρακες έχει κλείσει με την οριστικοποίηση της συμμετοχής του στο 51%.     

Αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει στο ΤΑΙΠΕΔ για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στο ισχυρό τρίδυμο των Ευρωπαίων διαχειριστών Snam, Fluxys, Enagas, προκειμένου να εγγραφούν τα έσοδα στο φετινό προϋπολογισμό του Ταμείου. O διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί πριν από 6 μήνες και μάλιστα με ένα ισχυρό τίμημα ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει πιστωθεί και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος  Σταθάκης.  Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει καιρός, η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς απαιτείται η πιστοποίηση από την ΡΑΕ.

Σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραταθεί για ένα συν ένα χρόνο, η σύμβαση για την διαχείρισή της με την Energean Oil & Gas. Ο σχετικός διαγωνισμός μετατίθεται επομένως για το 2019.