Την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου μελετούν πολίτες στο Ζίγκμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την λεγόμενη πρωτοβουλία Bürgerenergie Rhein-Sieg για την ανανεώσιμη ενέργεια, σε μία έκταση την οποία μίσθωσε προσφάτως και η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Από το 2011 περισσότεροι από 350 άνθρωποι της περιοχής έχουν ξεκινήσει μία κοινή προσπάθεια για να χρηματοδοτήσουν ένα πρότζεκτ που σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στο φιλικό προς το περιβάλλον ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Γερμανία έχει περίπου 900 «ενεργειακές κοινότητες» και στην Ε.Ε. υπάρχουν συνολικά γύρω στις 9.000 τέτοιες κοινότητες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη.

Σε αυτές μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε αγοράζοντας μία ή περισσότερες «μετοχές του συνεταιρισμού». Στη Rhein-Sieg για παράδειγμα μία μετοχή κοστίζει 250 ευρώ. Σε αντάλλαγμα τα μέλη λαμβάνουν τόκους επί της επένδυσής τους καθώς και μερίσματα από την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύουν στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο Τόμας Σμιτς, εθελοντής διευθυντής του συνεταιρισμού, θέλει να δρομολογήσει τη διανομή και πώληση της ενέργειας που έχει παραχθεί συλλογικά στην περιοχή ακολουθώντας ένα μοντέλο γνωστό ως «από κοινού χρήση ενέργειας».

Η ΕΕ στηρίζει τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Η Ε.Ε. θεωρεί πως η από κοινού χρήση ενέργειας θα συμβάλλει σημαντικά στην αποκέντρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τις Βρυξέλλες όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει έτσι να επιτρέψουν τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και να διασφαλίσουν πως αυτές θα μπορούν να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν και να πωλούν την καθαρή ενέργεια που θα παράγουν, με την Ε.Ε. να καθιστά επιπλέον σαφές πως τα ανωτέρω θα πρέπει να ενσωματωθούν και στις εθνικές νομοθεσίες όλων των κρατών.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW