Η Βουλγαρία μπορεί να καλύψει το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε από άλλες πηγές και δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Άσεν Βασίλιεφ.

«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρη την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία με ανεφοδιασμό από τον Νότιο Διάδρομο, συν τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από Ελλάδα και Τουρκία και αυτό το σχέδιο εκτελείται τώρα», είπε ο Βασίλιεφ.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα προμήθειας, ακόμη και τον χειμώνα», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τις συνομιλίες που είχε με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την Τετάρτη, επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το 90% προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο Άσεν Βασίλιεφ είπε ακόμη ότι τα δολάρια που σκόπευε να χρησιμοποιήσει η Βουλγαρία για να πληρώσει την Gazprom για τις ποσότητες που έλαβε τον Απρίλιο επιστράφησαν. Η Σόφια δεν συζητά προς το παρόν με τη ρωσική εταιρεία τρόπους επίλυσης του θέματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters, ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι στις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και το σχέδιο αγοράς φυσικού αερίου από κοινού από τις χώρες της ΕΕ. Η απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθεί στα μέσα Μαΐου.

Στη Σόφια, η υπουργός Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα και οι ομοσπονδίες εργοδοτών εξέφρασαν ανησυχίες για τη διακοπή των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου και κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναρχίσει συνομιλίες με την Gazprom. Οι εργοδότες φοβούνται ότι οι εναλλακτικές πηγές ανεφοδιασμού θα είναι 30 – 40% ακριβότερες και θα πλήξουν τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον ήδη διψήφιο πληθωρισμό στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να μην πληρώσουν το ρωσικό αέριο απευθείας σε ρούβλια

Eurostat: Περαιτέρω μείωση στις γεννήσεις στην ΕΕ το 2020

Gazprom: Μείωση μόλις 4% στην παραγωγή φυσικού αερίου το 2022 – Καθαρά κέρδη €28,4 δισ. το 2021 (upd)