Μετά την Πολωνία, η ρωσική Gazprom κλείνει τις ροές του φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας ενημέρωσε την κρατική εταιρεία διανομής, Bulgargaz για τη διακοπή της παροχής από αύριο Τετάρτη (27.4.2022).

Σύμφωνα με το Reuters, το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal […] στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Στη συνέχεια, η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Άννα Μόσκβα, διαβεβαίωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής και πως η χώρα δεν χρειάζεται να αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματά της. «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια».

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας, Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια. Επίσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας: «Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά».

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Η τακτική των «μηδενικών κρουσμάτων» προκαλεί νέα κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Wall Street: Sell off για Dow Jones, πτώση σχεδόν 4% για τον Nasdaq

Euronews: «Ναι» από την Κομισιόν σε Ισπανία και Πορτογαλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο