Κάτω  από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα κυμανθούν σήμερα οι τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα, καταγράφοντας την πρώτη σημαντική  βουτιά από τις αρχές της νέας χρονιάς με την χαμηλότερη τιμή να πέφτει για πρώτη φορά στα 99,45 λεπτά/MWh.

Ωστόσο η Ελλάδα με τιμή 188,74 ευρώ ανα μεγαβατώρα παραμένει η χώρα με την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας  και σήμερα, με αποτέλεσμα να διατηρεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχούν στο 31,46%. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανέρχεται σχεδόν στο 27% του ηλεκτρικού μείγματος με το φυσικό αέριο και το λιγνίτη να συμμετέχουν με 22,35% και 11,75% αντίστοιχα.

Δεύτερη στην λίστα με τις ακριβές τιμές ρεύματος είναι για σήμερα η Ιταλία με 157,64 ευρώ η μεγαβατώρα και ακολουθούν η Μάλτα με 156,21 ευρώ/MWh, η Πολωνία με 151,55 ευρώ/MWh. Αισθητά χαμηλότερες είναι οι τιμές στις δυτικές χώρες όπως στην Γερμανία με 129,29 ευρώ, το Βέλγιο 126,1 ευρώ και την Γαλλία με 126,41 ευρώ/MWh.

Την περασμένη Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, οι τιμές στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών σημείωσαν νέα πτώση καθώς έφτασαν μέσα στην μέρα ακόμη και στα 63,5 ευρώ η μεγαβατώρα για να κλείσουν στα 65,02 ευρώ/MWh, προσεγγίζοντας τις διεθνείς τιμές του καυσίμου πριν από την έναρξη του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, τα προθεσμιακά συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχωρούν στα 69 ευρώ/ MWh, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται πόση διάρκεια θα έχει ακόμη η καλοκαιρία για να συνεχίσει να κρατά χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, υποστηρίζουν στελέχη της ελληνικής αγοράς ενέργειας  που πέρα από τον ετεροχρονισμό στην τιμολόγηση αερίου (με βάση τον προηγούμενο μήνα και όχι την τρέχουσα spot τιμή), ενοχοποιούν για τις αυξημένες τιμές και την αυξημένη κατά 40% συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ηλεκτρικό μείγμα.

Την διατήρηση χαμηλών τιμών έχουν προβλέψει κορυφαίοι παράγοντες της εγχώριας βιομηχανίας ηλεκτρισμού, οι οποίοι έχουν μιλήσει για νέο γύρο ανατιμήσεων από την Άνοιξη, όταν οι χώρες της ΕΕ που σήμερα διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα φυσικού αερίου λόγω περιορισμένης ζήτησης,  θα χρειαστεί να ξαναβγούν στην αγορά για να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες και να καλύψουν τις ανάγκες για τον χειμώνα 2023-2024.

Την άποψη ότι δεν πρέπει, να μας ξεγελούν οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου της τρέχουσας περιόδου, υποστηρίζουν κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) που εκτιμά ότι  η Γηραιά Ήπειρος θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και μία πιθανή έλλειψη αερίου περίπου 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ως εκ τούτου, η μείωση της ζήτησης θα πρέπει να συνεχιστεί για να εξασφαλιστεί επαρκής προσφορά για τον επόμενο χειμώνα, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και φέτος, με τις διεθνείς αναλύσεις να εκτιμούν ότι το TTF θα επιστρέψει στα 175 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν για όσους δεν τα «βγάζουν πέρα» με τις τράπεζες

Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν

Ο χρησμός Μ.Μ για τα Γλυπτά, ο «από μέσα» εκπρόσωπος, ο ΟΤΕ στο real estate, ο Ευτύχης και τα οικόπεδα στη Βοιωτία