Το πρώτο βήμα για το σχέδιο επέκτασης της δραστηριότητάς της πέραν της Δράμας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας έκανε η Wonderplant, εξασφαλίζοντας το «πράσινο φως» της ΡΑΑΕΥ για έναν νέο Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Ειδικότερα, η εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας έλαβε πριν λίγες μέρες από τη Ρυθμιστική Αρχή βεβαίωση παραγωγού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Σ.Η.Θ.Υ.Α., εγκατεστημένης ισχύος 9.6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9.6 MW στη θέση «πρώην εργοστάσιο ΑΕΒΑΛ», της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας, του Δήμου Εορδαίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ στις 9 Φεβρουαρίου 2024, με την εξέλιξη να επιτρέπει μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση όσον αφορά την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης που σχεδιάζει η εταιρεία σε περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Όπως όλα δείχνουν επιλέγεται ο χώρος της πρώην βιομηχανίας λιπασμάτων ΑΕΒΑΛ, που καλύπτει μια τεράστια έκταση 1.700 στρεμμάτων, σε μέρος της οποίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί νέα θερμοκηπιακή μονάδα.

Σε πρόσφατη δήλωσή του (προς το Business Stories του Πρώτου Θέματος) ο βασικός μέτοχος και Αντιπρόεδρος της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε αναφέρει ότι οι εταίροι της Wonderplant βρίσκονται σε φάση αναμονής σε σχέση με τις εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του μεγάλου project της απολιγνιτοποίησης. Τονίζοντας, ωστόσο, ότι στο βαθμό που θα δοθούν μεγάλες εκτάσεις προς αξιοποίηση, πρόθεση της εταιρείας είναι να επεκταθεί κατά πολύ ακόμη με νέες θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής ντομάτας.

Υπενθυμίζεται ότι η Wonderplant έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Πρόκειται για επένδυση ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίων 300 στρεμμάτων σε συνολική έκταση 600 στρεμμάτων, για την παραγωγή ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας, η οποία θα συνοδεύεται από μικρή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, ΣΗΘΥΑ) καθώς και άλλες υποδομές (τεχνητές λίμνες κ.ο.κ.).

Το εν λόγω σχέδιο είχε παρουσιαστεί ως ένα από τα 20 που περιέλαβε η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του master plan για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών που θα πληγούν από τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας και άλλων εξελίξεων έχει σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων και μέτρων. Στην παρούσα φάση ωστόσο κάτι δείχνει να…κινείται.

Το success story και οι υψηλές επιδόσεις

Η Wonderplant Θερμοκήπια Α.Ε. συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 ως κοινή πρωτοβουλία των επιχειρηματιών Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Μιχάλη Αραμπατζή, Σταύρου Νένδου, Θέμη Μακρή και Αχιλλέα Φώλια. Το 2011 η εταιρεία λειτούργησε στην Πετρούσα της Δράμας πρότυπη υδροπονική μονάδα καλλιέργειας ντομάτας, με πρωτοποριακού τύπου υαλόφρακτο θερμοκήπιο PAD & FAN (με υγρό τοίχωμα και ανεμιστήρες) και σύστημα παραγωγής το οποίο εξασφαλίζει πολλαπλές στρεμματικές αποδόσεις εξαιρετικών καρπών σε εννεάμηνη βάση.

Η αρχική επένδυση για τη δημιουργία της μονάδας στη Δράμα άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ, με το συγκρότημα να καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 240 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ., για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού.

Το 2018 δρομολογήθηκε με περαιτέρω επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ, η πρώτη επέκταση της μονάδας με νέο θερμοκήπιο 40 στρεμμάτων. Ακολούθησε δεύτερη επέκταση κατά 70 στρέμματα και η παραγωγή στις εγκαταστάσεις που προστέθηκαν ξεκίνησε το 2022. Σήμερα η μονάδα περιλαμβάνει 220.000 τ.μ. γυάλινων θερμοκηπίων και 20.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων και συσκευαστηρίων.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα μεγάλη επένδυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την περαιτέρω επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η οποία θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας. Αφορά την ανέγερση υπερσύγχρονου υδροπονικού θερμοκηπίου έκτασης 100 στρεμμάτων με τις αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κλπ. και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6MW. Η νέα επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025

Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυσή της κινούνται και οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Με βάση τα αποτελέσματα για το 2023, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 50,63 εκατ. ευρώ, έναντι 45,56 εκατ. ευρώ το 2022 (+11,13%), τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,05 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 44,12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και τα EBITDA ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 8,81 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Μάχη κατά των πολυεθνικών: Κοινό μπλοκ Ελλάδας και άλλων 7 χωρών για «φρένο» στους «Γεωγραφικούς Περιορισμούς»

Β. Φουρλής: Αναζητά νέα κανάλια ανάπτυξης στο Franchise και στα αθλητικά μόδας

Πώς θα κλείσει το ασφαλιστικό κενό: Οι συνομιλίες κυβέρνησης – ασφαλιστικών εταιρειών & τα περιθώρια κινήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ